SMEJU LI ONKOLOŠKI PACIJENTI DA SE VAKCINIŠU? Doktor Kovčina razrešio dileme - evo šta je najvažnije

Novosti online

05. 04. 2021. u 17:51

SRBIJA od početka imunizacije u našoj zemlji vakcinisala je 2.593.838 građana prvom dozom, a revakcinisano je 1.112.823. Svakim danom sve smo uspešniji u borbi protiv virusa korona, a mnoge druge države hvalile su Srbije zbog broja vakcinisanog stanovništa.

СМЕЈУ ЛИ ОНКОЛОШКИ ПАЦИЈЕНТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Доктор Ковчина разрешио дилеме - ево шта је најважније

Foto: Printscreen

Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji, što predstavlja veoma važan trenutak za našu zemlju.

Međutim dileme su i dalje tu. Ko od onkoloških bolesnika sme da primi cepivo protiv virusa korona, kao i to da li onkološki pacijenti moraju da prime određenu vrstu vakcine, na ova i ostala pitanja u Pulsu Srbije odgovarao je prof. dr Vladimira Kovčina.

- Načelno onkološki pacijenti trebalo bi da se vakcinišu. Oni imaju predispozicije da dobiju teži oblik virusa korona. Obično za onkološke pacijente postoje vodiči kako lečiti takve bolesnike tokom pandemije - naveo je dr Kovčina i dodao:

- Smatram da bi određena udruženja trebalo da naprave određeni vodič na nivou Srbije, kako i kada vakcinisati onkološke bolesnike. To nije jednostavno, svakog posebno onkolog mora da analizira svakog pacijenta, jer je svaki različit - kaže doktor.

Imunoterapija neće loše uticati na vakcinu, naprotiv ona će samo pojačati dejstvo iste, napomenuo je doktor. 

- Problem je kod onih ljudi koji su na hemioterapiji - rekao je dr Kovčina.

Vakcina sigurno stvara imunitet, samo je pitanje u kojoj meri se organizam oporavi od prethodne hemioterapije.

Kada je reč o tome koju vrstu vakcine pacijenti smeju da prime, doktor je napomenuo da se jedino zna da onkološki pacijenti ne smeju primiti živu vakcinu.

- Ni jedna vakcina protiv virusa korona nije živa, kada pogledate, tako da onkološki pacijenti smeju primiti, ali možda može da se izdvoji kineska - rekao je doktor.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!