"KO SE NE VAKCINIŠE, NE DOBIJA HLEB": Ovako se Srbija borila protiv strašne epidemije tifusa (FOTO)

Novosti online

04. 04. 2021. u 10:08

DOK je u Srbiji u jeku imunizacija protiv virusa korona, kako bi se zaštitilo zdravlje i sačuvali životi, mnogi negoduju što suzbijanje virusa podrazumeva zatvaranje kafića i restorana.

КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ, НЕ ДОБИЈА ХЛЕБ: Овако се Србија борила против страшне епидемије тифуса (ФОТО)

Foto unicef.org

Ipak, ako je sudeći prema fotografiji koja je osvanula na društvenim mrežama, čini se da ove, nove mere i nisu toliko rigorozne. Fotografija isečka iz novina vezana za vest o vakcinaciji protiv tifusa koji je harao Srbijom 1914. i 1915. godine, mnoge je dobro zabavila, neke nasmejala, ali i zabrinula.

Radi se o vesti od 11. oktobra 1914. u kojoj se navodi da je obavljena obavezna vakcinacija, ali i pod kojim uslovima.

- Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola od pet do četrdeset pet godina starosti, obavljeno je u Ćupriji, zbog pojave tifusa. Opština je putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja, pa je rešila da se ni jednom domaćinstvu ne izdaje hleb, ako kupovna knjižica nije overena - navodi se u novinama.

Epidemija tifusa bila je jedna od najtežih na našim prostorima i zajedno sa ratom odnela je veliki broj ljudskih života i tada je, kao i danas vakcinacija bila glavna tema u Srbiji, ali i razlog zbog kojeg se ove bolesti gotovo više niko ni ne seća.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!