STIGAO NOVI KONTINGENT KINESKIH VAKCINA: U Srbiju dopremljeno 500.000 doza Sinofarma (FOTO)

Novosti online

05. 04. 2021. u 10:48

U SRBIJU je danas stigao novi kontingent kineskih vakcina protiv korona virusa Sinofarm, a njihovu isporuku je na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekala premijerka Ana Brnabić.

СТИГАО НОВИ КОНТИНГЕНТ КИНЕСКИХ ВАКЦИНА: У Србију допремљено 500.000 доза Синофарма (ФОТО)

Foto:Tanjug

U Srbiju je stiglo 500.000 doza Sinofarma.

Na aerodromu je prisutna i kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo.

BRNABIĆ: SA OVIH 500.000 DOZA, OD KINE SMO DOBILI UKUPNO 2,5 MILIONA DOZA


- Evo nalazimo se danas ponovo na Aerodromu, sa ovih 50.000 doza, od Kine smo ukupno dobili 2, 5 miliona doza vakcina. Sutra stiže 106.420 Fajzerovih vakcina, i time ćemo preći cifru od 3,5 miliona vakcina. Ovo danas dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom. Ja bih danas rekla jednu stvar, ukupno imamo oko 26 posto vakcinisanog stanovništva jednom dozom, 20 posto je vakcinisano sa obe doze. U populaciji 65 – 74 godine, vakcinisano je preko 51 posto stanovništva, a u populaciji preko 75 imamo 42 posto stanovništva vakcinisano - rekla je premijerka Ana Brnabić.

- Nama je cilj da do kraja aprila imamo 40 odsto punoletne populacije vakcinisano prvom dozom vakcine - dodale je premijerka.

- Sve vakcine smo platili, i sve koje smo dobili iz kovaksa sistema smo platili. Ova isporuka dovoljno govori o partnerstvu sa Kinom i o tome koliko su nam naši partneri iz Kine i kompanije Sinofarm izašli u susret i pomogli da se kampanja masovne imunizacije u Srbiji odvija kao što je planirano - istakla je Brnabić.

PREMIJERKA: PROVERAVA SE EFIKASNOST SVIH VAKCINA U SRBIJI


Premijerka Brnabić izjavila je da se radi istraživanje efikasnosti, odnosno efektivnosti svih vakcina koje su u upotrebi u Srbiji, i da su pokazatelji jako dobri.

-Radi se istraživanje svih vakcina koje imamo i kojima vakcinišemo stanovništvo, radimo to i za Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i AstraZeneka vakcinu, i u ovom trenutku pokazatelji su jako dobri - rekla je Brnabić.

Na pitanje da li se razmatra da građani koji posle 40 dana od druge doze nisu razvili dovoljan nivo antitela prime treću dozu kineske vakcine, Brnabić je rekla da bi sve što se tiče eventualne treće doze otavila stručnim službama, koje savetuju vladu i Krizni štab.

-U ovom trenutku, se ne razmatra davanje treće doze, ali ako to bude preporuka samog proizvođača, to će biti uzeto u obzir. Dakle, preporuka proizvođača i analize koje mi radimo, ALIMS, Krizni štab i naše Nacionalno telo za imunizaciju - rekla je Brnabić.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista