LEK PROTIV ŠUGE LEČI I KORONU? U apotekama nestašica "ivermektina", a postoji tri razloga zašto niko ne bi smeo da ga koristi na svoju ruku

Novosti online

31. 03. 2021. u 08:59

SVE češće u javnosti se može čuti da se lek "ivermektin" koristi u lečenju ili prevenciji korona virusa. Društvene mreže su preplavljene raznim studijama iz SAD, a u apotekama vlada prava nestašica ovog leka.

ЛЕК ПРОТИВ ШУГЕ ЛЕЧИ И КОРОНУ? У апотекама несташица  ивермектина, а постоји три разлога зашто нико не би смео да га користи на своју руку

Foto D.Milovanović

Iako lako dostupan, ovaj lek ne bi trebalo uzimati na svoju ruku iz tri razloga.

Prvi, nije potvrđeno njegovo dejstvo kada je korona u pitanju, drugi može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice, i treći - prvenstveno se koristi u veterini!

Otkud ideja da se "ivermektin" koristi u bilo kakvoj terapiji na ljudima? Istina je da se krema na bazi "ivermektina" koristi u dermatologiji i ima rezultate u lečenju nekih stanja na koži ljudi, kao što je šuga. Međutim, kao kapsule prvenstveno se koristi u veterini kao antiparazitski lek.

- Postojale su pojedine studije u SAD koje su testirale da li ovaj lek može da pomogne kod obolelih od kovida ili čak u prevenciji. I dalje postoje neke klinike koje to čine. Neke kolege to isprobavaju i postoje neka usmena objašnjenja da pomaže, ali to niko ne može da tvrdi zvanično jer ga ni Svetska zdravstvena organizacija nije odobrila niti je u zvaničnim protokolima za lečenje korone. Kod nas "ivermektin" je registrovan samo kao veterinarski lek - rekla je za dr Milena Turubatović.

Ovaj lek se može lako nabaviti, cena mu je pristupačna, ali nisu svi lekari spremni da ga preporuče.

- Zvanično se ne koristi kod nas u tretiranju kovida i ja ga ne preporučujem svojim pacijentima. Međutim, znam da ga pojedine moje kolege preporučuju - objašnjava dr Turubatović.

Jasno je da nijedan lek ne treba uzimati na svoju ruku, a koliko to može biti opasno u ovom slučaju potvrđujei načelnica kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević.

- "Ivermektin" se ne koristi zvanično. Nezvanično, po neko uzima na sopstvenu odgovornost. To je antiparazitarni lek koji se koristi kod goveda, a kod ljudi može da izazove ozbiljno oštećenje jetre - kratko i jasno je rekla dr Adžić.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas