POLA MILIONA DINARA ZA ODŠTETU: Novosadski sud potvrdio nezakonit obračun zarade spremačici u Kliničkom centru Vojvodine

Lj. P. - J. Ž. S.

31. 03. 2021. u 10:14

SPREMAČICI iz Novog Sada, zaposlenoj u Kliničkom centru Vojvodine, zbog uračunavanja naknade za topli obrok i regres u minimalac poslodavac mora da isplati više od pola miliona dinara sa kamatom, odlučio je Osnovni sud u Novom Sadu. To je razlika između isplaćene i pripadajuće zarade od 1. decembra 2012. do 31. decembra 2015. godine.

ПОЛА МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ОДШТЕТУ: Новосадски суд потврдио незаконит обрачун зараде спремачици у Клиничком центру Војводинe

N.Karlić

Pomenuta radnica je poslednjeg dana 2015. godine presavila tabak i tužila Klinički centar, a sud je utvrdio, kako se navodi u obrazloženju presude u koju su "Novosti" imale uvid, da ovoj radnici u spornom periodu nisu isplaćene naknade za topli obrok i regres. Množenjem koeficijenta njene zarade sa cenom rada potvrđeno je da iznos nije odgovarao visini minimalca.

Pravni zastupnik pomenute radnice, novosadski advokat Danijel Dinčić, kaže da minimalna zarada zaposlenih predstavlja osnovicu i na nju se dalje ostvaruje pravo na topli obrok i regres.

- Došlo je do kolizije Zakona o radu, koji utvrđuje minimalnu zaradu, i Zakona o platama u državnim organima i javnim službama - objašnjava advokat Dinčić. - Zakon o radu koji utvrđuje minimalnu zaradu je obavezujući za sve poslodavce, pa i za radnike u državnim organima i javnim službama.

Prema njegovim rečima, do sada je sudovima u Vojvodini i Beogradu predato oko 500 tužbi zaposlenih u državnim organima i javnim službama radi ostvarivanja prava na isplatu naknada za topli obrok i regres, a čak 99 odsto njih je u prosveti.

- Tužbe nisu cilj, već sredstvo da se dođe do izmene zakona i da ekonomski najugroženija kategorija zaposlenih koji primaju miminalnu zaradu, konačno ostvari svoja zagarantovana prava na osnovu rada, a koja su im uskraćena još od 2009. godine - predočava Dinčić.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata objašnjavaju da problem nastaje jer poslodavci ne planiraju visinu toplog obroka i regresa.

- Naknada za ishranu mora da bude ista za sve, ne sme da zavisi od zarade i mora se isplaćivati linearno - kažu u sindikatu. - Obe naknade utvrđuju se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, što često nije slučaj. Najviše ovakvih nepoštovanja propisa ima u komunalnim preduzećima.

TRI GODINE UNAZAD

PRAVO na isplatu naknada za topli obrok i regres tri godine unazad, prema rečima advokata Dinčića (na slici), imaju zaposleni sa minimalcem u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje:

- Reč je o takozvanom tehničkom osoblju - spremačicama, domarima, servirkama, portirima, svi oni koji u obračunskim listama imaju stavku "dodatak, doplata, dopuna" do minimalne zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024