OD VINČE DO KONJARNIKA: Gradonačelnik Radojičić obišao radove na novom toplovodu (FOTO)

Novosti online

30. 03. 2021. u 11:10

GRADONAČELNIK Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa predsednikom opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem, obišao je danas infrastrukturne radove na postrojenju za preuzimanje toplotne energije u okviru kompleksa sanitarne deponije Vinča.

ОД ВИНЧЕ ДО КОЊАРНИКА: Градоначелник Радојичић обишао радове на новом топловоду (ФОТО)

Foto: Beoinfo

 Kako je tom prilikom precizirao, projektom je predviđeno da se preuzeta toplotna energija distribuira potrošačima koji se toplotnom energijom sada snabdevaju iz toplane „Konjarnik”.

– Toplovod će biti dužine oko devet kilometara. Do sada je urađeno skoro četiri kilometra, a trebalo bi da ostatak bude završen do kraja godine. Deo infrastrukture koja se gradi jesu i dve prepumpne stanice i to u kompleksu Vinča i toplani „Konjarnik”. Vrednost ove investicije iznosi 23,5 miliona evra – precizirao je Radojičić.

Gradonačelnik je objasnio da je najvažnije u ovom projektu to što će se proizvoditi toplotna i električna energija.

– Energija će se proizvoditi na „zeleni” način. Energija koju dobijamo spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija. Ova investicija je od izuzetnog značaja, a ušteda na godišnjem nivou je oko dva miliona evra – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da ovaj projekat ne samo da je važan sa ekološke tačke gledišta već je važan i za poboljšanje kvaliteta i komfora života sugrađana, jer će kapaciteti grejanja pomenute toplane biti veći. Kapacitet toplane na Konjarniku povećaće se bar dvadeset odsto, a u nekoj od sledećih grejnih sezona zasigurno će profunkcionisati ovaj način zagrevanja stanova.

Ukupna snaga toplotne energije koja će se na ovaj način proizvoditi iznosi 56,5 megavata, naveo je gradonačelnik Radojičić.

Kada je reč o sanaciji deponije u Vinči, gradonačelnik je naglasio da je sprovodi francusko-japanski konzorcijum, a vrednost čitavog projekta iznosi 370 miliona evra. Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji koji predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih na otvorenom u Evropi, te izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija. 

Do sada su izvedeni radovi na izgradnji prepumpne stanice u neposrednoj blizini deponije, izgrađen je deo transportnog toplovoda od Smederevskog puta (skretanje za deponiju) do ulaska u deponiju Vinča, kao i deo transportnog toplovoda od Ulice Mirka Sandića (TO Konjarnik) do Prvomajske ulice u Malom Mokrom Lugu. Trenutno se izvode radovi na izgradnji transportnog toplovoda duž Smederevskog puta, a potom će se raditi pumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...