U ZAKONU BLAGOSLOV ZA KATEDRU? Novi prosvetni propis nagoveštava kraj napetosti između SPC i Univerziteta

R. Dr.

30. 03. 2021. u 13:00

AKADEMSKE rasprave o pravnoj prirodi "blagoslova" Srpske pravoslavne crkve za obavljanje profesorske službe na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu (PBF) svoj ishod su pronašle u predloženim izmenama zakona o visokom obrazovanju.

У ЗАКОНУ БЛАГОСЛОВ ЗА КАТЕДРУ? Нови просветни пропис наговештава крај напетости између СПЦ и Универзитета

Pravoslavni bogoslovski fakultet / Foto P. Milošević

Nacrt ovog propisa, koji je od ponedeljka na javnoj raspravi, uvažio je potrebu da SPC ima pravo da daje i uskraćuje saglasnost za službu učenja i studiranja na ovoj ustanovi. Konačnu reč o ovom pitanju daće Ministarstvo prosvete u drugoj polovini aprila, pošto nacrt propisa prođe sud javnosti.

Blagoslov Crkve za obavljanje profesorske dužnosti, ali i studiranja na PBF, duže od godinu dana bio je kamen spoticanja između ovog fakulteta i Univerziteta u Beogradu (UB). Suština tumačenja koja su dolazila najčešće iz sekularnih krugova je da je ova vrsta davanja i uskraćivanja blagoslova za rad protivna Statutu UB i univerzitetskoj autonomiji, ali, u slučaju zloupotrebe, i slobodnoj akademskoj misli. Stav uprave PBF i Srpske crkve bio je da je crkveni blagoslov izraz specifičnosti Bogoslovskog fakulteta, ali i prirodnog kanonskog i duhovnog okrilja SPC i patrijarha, pod kojim ova ustanova deluje.

Da oko prirode ove vrste saglasnosti postoji pravni jaz između PBF i Univerziteta zaključila je i radna grupa, formirana u Rektoratu sa zadatkom da razmotri mogućnosti za usaglašavanje statuta ovih ustanova. Konstatovani raskorak u najvišim aktima, sva je prilika, biće već ovog proleća usklađen aktuelnim izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju.

U tekstu nacrta ovog propisa, koji je sačinilo Ministarstvo prosvete, u regulisanju rada teoloških fakulteta kao neophodan uslov predviđena je i saglasnost SPC, odnosno verskih zajednica, za konkurisanje za rad na fakultetu, kao i izbor u akademska zvanja.

- To se odnosi na visokoškolske ustanove tradicionalnih crkava i verskih zajednica, koje imaju viševekovni istorijski kontinuitet i čiji je pravni subjektivitet stečen na osnovu posebnih zakona. Potrebno je propisati dodatne uslove koji se odnose na pribavljanje saglasnosti organa crkve, u odnosu na lica koja vrše službu učenja, kao i saglasnost studenata za upis - preciznirano je u obrazloženju predloženog nacrta.

Uvođenje ove vrste mehanizma u "visokoškolski zakon" za SPC je samo formalizacija prirodnog stanja između PBF i Patrijaršije.

- PBF u okviru Univerziteta funkcioniše po odredbama Statuta fakulteta koji je više puta prihvatio i potvrdio Univerzitet. Blagoslov visokih crkvenih tela za naučni rad na ustanovi koja izučava i širi znanje o učenju Crkve u sferi je osnovne akademske i pravne logike - navode u SPC.

ODBRANA PROFESORA, NAPAD NA CRKVU

SPOR oko prirode blagoslova za rad na PBF, iako ovaj mehanizam postoji od prvog dana povratka ovog fakulteta pod okrilje Univerziteta 2004. godine, buknuo je pošto ga je jesenas Sinod SPC uskratio profesorima Bogoljubu Kubatu i episkopu Maksimu (Vasiljeviću). To je bio povod za svojevrsnu javnu kampanju protiv SPC i njenih tela, koja je pravdana navodnim nezakonitim uticajem Crkve na rad fakulteta i slobodu mišljenja njegovih profesora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april