SUDSKI EPILOG DALEKO, SVE VIDLJIVIJI U TEATRU! "Slučaj Lečić" otvorio mnoga pitanja i podelio javnost u našoj zemlji

V. V. S. - D. B. M.

28. 03. 2021. u 09:32

POLIGRAF nije dokazno sredsto na sudu, ali to što je glumac Branislav Lečić prošao ovu proveru može da nagoveštava da su njegove tvrdnje tačne. Sada imamo izjavu glumice Danijele Štajnfeld u kojoj je optužila Lečića za silovanje i njegovu u kojoj negira da je bilo nasilja i seksualnog zlostavljanja.

СУДСКИ ЕПИЛОГ ДАЛЕКО, СВЕ ВИДЉИВИЈИ У ТЕАТРУ! Случај Лечић отворио многа питања и поделио јавност у нашој земљи

Foto Arhiva

Snimak njihovog razgovora koji je Danijela dostavila tužilaštvu ne može biti dokaz, jer je konfuzan, slabo se može razjasniti o čemu se tu diskutovalo, samo se čuje Lečić kako govori da on nikada ne bi nekoga ponizio u nekakvom odnosu.

Ovako advokat Veselin Cerović, za "Novosti", objašnjava šta može od do sada ponuđenog da bude korišćeno kao dokaz na sudu u daljem postupku "slučaja Lečić" kojeg je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje.

Poznati glumac je pre dva dana bio u policiji, gde je više od sedam sati davao iskaz u svojstvu građanina, ali se, na sopstveni zahtev, podvrgao i poligrafu.

Posle saslušanja Lečića, Štajnfeldova se nije zvanično oglašavala, ali je svaki "post" na kom je tagovana i u kojem joj se pruža podrška objavila na svom instagram-profilu. Danijela, koja je vrlo aktivna na društvenim mrežama, u subotu je zamolila sve da obrate pažnju na objavu Nine Zindović, tako što je ostavila stiker sa skupljenim rukama za molitvu:

"Izvinite, drage naše, Danijela Štajnfeld ništa ne mora i ništa ne treba. Danijela Štajnfeld preživela je jedno od najtraumatičnijih i najstrašnijih ženskih iskustava i za razliku od velike većine žrtava, usudila se da javno progovori o svojoj traumi. Jer, znate i same, strah da ćemo biti napastvovane i silovane nije jedan od najvećih strahova, nego apsolutno najveći ženski strah. Sa njim odrastamo, zbog njega pazimo kuda i kada idemo, sa kim razgovaramo, a da toga više nismo ni svesne, kontroliše ogroman deo naše svakodnevice.

ČINjENICE, IZ ČASA U ČAS

* PROŠLOG leta, glumica Danijela Štajnfeld obznanila je da je i ona bila žrtva silovanja i da ju je napastvovao "jedan moćnik iz filmske industrije". To je ispričala u svom dokumentarnom filmu "Zaceli me", koji je posvećen žrtvama seksualnog zlostavljanja.

* POČETKOM septembra prošle godine, našla se u Višem tužilaštvu u Beogradu, koje ju je pozvalo na saslušanje. Ona je tamo ispričala šta joj se dogodilo, ali nije htela da otkrije identitet zlostavljača, navodeći da ga se boji, kao i da je u strahu za bezbednost svoje porodice.

* ŠEST meseci kasnije, tačnije 22. marta, mediji su objavili da je Štajnfeldova nekoliko dana ranije bila u policiji i da je u prisustvu zamenika tužioca otkrila da je muškarac koji ju je silovao Branislav Lečić. Dostavila je medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je lečena od trauma, kao i audio-snimak razgovora koji je, kako tvrdi, 2016. godine vodila sa Lečićem, a na temu onoga što se dogodilo.

* LEČIĆ je 26. marta pozvan na informativni razgovor u policiju, gde je tvrdio da sve ono što je ispričala Štajnfeldova nije tačno.

Nekima od nas dogodi se, eto, da se taj najgori strah ostvari. I onda sa njim treba živeti. Za neke je sam čin izlaska u javnost deo procesa isceljenja traume."

Inače, ovaj slučaj otvorio je mnoga pitanja, čije se krajnje ishodište još ne nazire ni u sudu, ali je sve vidljivije u - teatru. Kada je o kolegama i esnafu reč, Lečić se našao u do sada neviđenoj situaciji: s jedne strane, retki su oni koji se usuđuju da javno stanu u njegovu "pretpostavku nevinosti", a s druge, brojniji su oni (ne samo na društvenim mrežama) već i u konkretnim potezima - glumci.

Prva se javno oglasila Mirjana Karanović poručujući da više neće igrati u predstavi "Mamu mu j.... ko je prvi počeo" ako u podeli ostane Lečić, a onda su ovaj potez, na svoj način, podržali i u Beogradskom dramskom pozorištu. Mada se, bar u novije vreme, nije zabranjivala predstava "Kad su cvetale tikve" (kao svojevremeno u JDP) "premijerno" je "zabranjen" njen akter - Lečić u ulozi glavnog junaka. Istina, upotrebljen je eufemizam "izuzet iz predstojećih igranja, zbog aktuelne situacije", na zahtev većeg dela ansambla. Inicijativa je došla od mlađeg dela ekipe i peticiju je podržalo 17 glumaca, dok njih 14 nije stavilo svoj paraf. Inače, u ansamblu je gotovo četrdeset učesnika, pa je malo verovatno da bi se u ovim epidemiološkim okolnostima i mogla okupiti kompetna podela. Zato, ostaje pretpostavka da je ovo bio više "znakovit" gest nego čin s konkretnim povodom.

A na svim drugim adresama, pa i njegovoj doskorašnjoj matičnoj kući Jugoslovenskom dramskom (Lečić je formalno u penziji) - muk. Ne oglašava se ni esnaf, Udruženje dramskih umetnika Srbije. Po svemu sudeći, do daljeg će se svi praviti "oposumi", mada se u interesu same branše moglo za očekivati da neko izgovori ono famozno, "dajte da sačekamo šta će reći zvanična istraga"...

I još jedan presedan u našoj medijskoj praksi: prvi put su u iznošenju nedvosmislenih stavova i "presuda" bile brže kolege - glumci od tabloida. Nažalost, što bi svojevremeno rekao Tito, "nekome će se te tikvice olupati o glavu". Jer, kada jednom ovakav manir uđe u praksu, teško da će se i ubuduće, u bilo kom slučaju, čekati jedina konačna i merodavna reč - reč zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)