USKORO ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: Prevencija najbolji način zaštite

J.Ž.S.

24. 03. 2021. u 13:43

BOLjA zakonska rešenja stvoriće uslove za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja će omogućiti zaposlenima da produktivno rade, što će direktno uticati na ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada, istakla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad na prvom sastanku Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu.

УСКОРО ЗАКОН О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ: Превенција најбољи начин заштите

Foto D. Pozderović

       Ona je naglasila da je donošenje ovog propisa deo reformskih procesa u Srbiji i unapređenja sistema bezbednosti i zdravlja na radu sa ciljem sprečavanja povreda, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

- Promovisanje kulture prevencije i dobre prakse u ovoj oblasti na svim nivoima organizovanja poslodavaca, zaposlenih i države treba da bude dobro planirano, projektovano i sprovedeno u smislu procene profesionalnih rizika, što se postiže vaspitanjem, obrazovanjem, osposobljavanjem i drugim vrstama edukacija - navela je ministarka.

Donošenjem pomenutog propisa doći će do potpunog usklađivanja sa zakonodavstvom EU i ispuniće se obaveza utvrđena Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije.

Za Dunju Radojičić, v.d direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu ovaj zakon je važan jer će se njegovi pozitivni efekti ogledati u povećanju nivoa zaštite, a s druge strane u Inspektoratu za rad su sigurn da će se propisati veće novčane kazne za nepoštovanje sprovođenja mera u cilju obezbeđivanja bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)