DECA NITI JEDU, NITI SPAVAJU: LJiljana Dačević u šoku, socijalna radnica pokušala da joj uzme unučad, Marko (14) kaže - nije mi dobro!

D. ZEČEVIĆ

22. 03. 2021. u 10:00

POD velikim smo stresom i traumom. Deca od petka po podne gotovo da ne jedu niti spavaju. Ne znam zašto se sve ovo ovako dogodilo.

ДЕЦА НИТИ ЈЕДУ, НИТИ СПАВАЈУ: Љиљана Дачевић у шоку, социјална радница покушала да јој узме унучад, Марко (14) каже - није ми добро!

Foto D.Zečević

Sigurno je su da iz Centra za socijalni rad Blace netrpeljivi prema meni jer sam ranije pokušavala da ostvarim svoja prava, ali zašto su takvi prema deci. Šta su im ona skrivila osim što ne žele da odu iz ove kuće i da se odvoje od mene?

Ovako, za "Novosti", govori Ljiljana Dačević (58) iz Suvog Dola kod Blaca, dva dana posle događaja koji je, kako ističe, za nju i njenu unučad, desetogodišnju Marijanu i četrnaestogodišnjeg Marka, bio traumatičan jer su radnice Centra za socijalni rad pokušale na silu da oduzmu decu. Čitava agonija za troje Dačevića, prema rečima baka Ljiljane, trajala je u petak od 15 do 19 sati, kada su radnice Centra za socijalni rad došle bez obrazloženja gde planiraju da odvedu decu.

- Četiri sata su nam provele u kući. Čas u hodniku, čas u kuhinji, dok je jedna od njih gotovo sat vremena bila u jednoj sobi ubeđujući Marka da krene sa njima. Marijana je od straha pobegla kod komšinice Ljiljane koja se, dok sam ja bila tri meseca u bolnici, brinula o njima - nastavlja priču Ljiljana kojoj je nedavno zbog bolesti amputirana noga.

PREKRŠILI PRAVILNIK, BIĆE POSLEDICA

Komentarišući snimak na kojem se vidi kako službenice Centra na silu pokušavaju da izvuku dete iz kuće u Blacu, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da su zaposleni u ovoj ustanovi očigledno prekršili pravilnik, te da će zbog toga snositi posledice.

- Dobrobit deteta je iznad svega, mi smo pokrenuli postupke o odgovornosti. Pravilnik o ponašanju socijalnih radnika je povređen. Videli smo komponente potencijalnog zlostavljanja. To je nešto što je očigledno i što ne sme da se dešava. Sačekajmo da se završi postupak, videli smo neprimereno ponašanje radnika na terenu. Moguć je i gubitak posla. Svima su interes isključivo prava i zaštita dece - rekla je ministarka.

Na jednom od dva kreveta, koja su posle teksta u "Novostima" dobili od, kako nam kažu gotovo uglas, Maje iz Vranja, Marijana i Marko sede pored bake sa kojom su ostali sami pre dve godine, posle majčine smrti, dok ih je otac napustio.

- Pa iskreno, ne osećam se najbolje - kaže nam Marko na pitanje kako je posle događaja u petak, kada je jedna od radnica Centra za socijalni rad na silu pokušala da ga povede vukući ga za ruku.

 Marijana i Marko sa bakom Ljiljanom, Foto D.Zečević

Zamuckujući dok govori, dečak ističe da ne želi da se razdvaja od bake i sestre Marijane, ali i da ne želi da napusti sopstvenu kuću.

- Najžalosnije mi je to što nas, dok naša priča nije dospela u javnost, niko nije obilazio. Sada kada imamo sve, a i jutros su dolazili neki ljudi iz Brusa koji su doneli deci voće i slatkiše, sada nas svakodnevno obilaze i plaše decu - nastavlja priču Ljiljana, ne propuštajući da pohvali susede Ljiljanu i Miroslava Zdravkovića koji su se starali o deci dok je ona bila u bolnici.

POMOĆ POSLE PISANjA "NOVOSTI"

Nadležni u Centru za socijalni rad u Blacu povodom ovog slučaja nisu proteklih dana davali izjave, uz obrazloženje da nemaju dozvolu nadležnog ministarstva. Kako smo saznali, privremeni staratelj dece Dačevića je jedna od radnica, dok je njihova baba Ljiljana podnela zahtev za starateljstvo.

- Do sada smo živeli samo od socijalne pomoći manje od deset hiljada dinara, a sada sam ostvarila pravo na penziju i ako uspemo da dobijemo dečiji dodatak, to će biti dovoljno da pristojno živimo - priča Ljiljana, dok naglašava da su posle nedavnog pisanja "Novosti" dobili ne samo novčanu pomoć, već i pomoć u hrani, garderobi za decu i ostalim namirnicama.

Iako je jedna od radnica Centra za socijalni rad privremeni staratelj deci, susedi Dačevića sa kojima smo kontaktirali, takođe smatraju da do ovog događaje nije moralo doći.

- Deca su i do sada, više od dve godine bila sa bakom. Činjenica je da je sada njena radna sposobnost zbog noge umanjena, ali je i činjenica da su deca vezana za nju. Čujemo i priče da ona manipuliše sada decom jer su joj neophodna, ali smo sigurni da ona decu voli - pričaju nam komšije Dačevića, koji dodaju:

- Razumemo da posao socijalnih radnika nije nimalo lak, ali bi oni valjda trebalo da budu na strani nemoćnih i nejakih. Jesmo za poštovanje zakona, ali se sve to može rešiti na adekvatniji i primereniji način - dodaje jedna od komšinica Dačevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna