GOJKOVIĆ NAKON SEDNICE: Stanje je vanredno - najveći krivci oni koji se ne pridržavaju mera

Novosti online

12. 03. 2021. u 12:17 >> 12:35

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona upravo je završena.

ГОЈКОВИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ: Стање је ванредно - највећи кривци они који се не придржавају мера

Foto: J.L.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković obratio se medijima i rekao da je epidemiološka situacija vanredna.

- Imamo sada vremenski period blagog povećanja broja novozaraženih, ali prognoza epidemiološkog dela štaba je da će taj broj i dalje rasti - rekao je i dodao da je "dobro da nema ogromnog skoka koga se svi plaše".

On je apelovao na građane da prime cepivo i otkrio da će biti otvoreni novi punktovi za vakcinaciju.

- Sledeće nedelje će, i učenici od petog do osmog razreda preći na onlajn nastavu, a srednjoškolci ostaju na onlajn nastavi - kaže Gojković.

On je rekao da su usvojene mere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane.

Kako je naveo Gojković, sledeća sednica Kriznog štaba će verovatno biti održana u ponedeljak.

Tada će se, kako je rekao, razgovarati o merama koje će važiti sledeće nedelje.

- Nadamo se da ćemo uz poštovanje mera i vakcinaciju uspeti da se izborimo sa ovom situacijom.

- Niste bezbedni sve dok nemate određen broj anititela nakon vakcinacije - naglasio je.

Istakao je da su sve kulturne manifestacije tokom vikenda suspendovane, izuzev određenih sportskih manifestacija koje su unapred dogovorene, ali svakako bez prisustva publike.

Napomenuo je da će punktovi za vakcinaciju raditi nesmetano i zahvalio se svim lekarima i sestrama, jer kako kaže, ovo je "ko zna koji vikend za koji oni nemaju odmora".

- Molimo sve da se suzdrže za vikend i da probamo da u najkraćem mogućem vremenskom roku rešimo ovo - apeluje Gojković.

Kaže da je glavni interes da se svi građani kojima je pomoć neophodna zbrinu i da će se o tome još raspravljati tokom vikenda.

- Ili ćemo se svi zaraziti, ili ćemo merama i vakcinacijom uspeti da se izborimo sa virusom, to je ključna stvar - navodi Gojković.

Kaže da je Medicinski deo Kriznog štaba tražio da se mere produže i da traju 14 do 21 dana.

Govorio je i o vakcinaciji u manjim mestima i naveo da je odziv slabiji, zbog težeg transporta ljudi do punktova.

- Zato ćemo probati da izvedemo više medicinskih radnika na teren i tako pomognemo građanima koji su slabije pokretni. Ukoliko uspemo da nemamo eksponencijalno povećanje broja novozaraženih, očekujemo da broj novozaraženih počne da opada.

Kako je rekao, krivac za ovo što nam se dešava je virus korona, sve moguće mutacije, ali su najveći krivci oni koji se ne pridržavaju mera.

Kaže da će, ukoliko se ovo otegne unedogled, virus imati priliku da mutira.

Zato je, kaže, vakcinisanje toliko važno.

- Molimo sve da se što pre vakcinišu, zato smo i kupili sve moguće vakcine, zato smo toliko istrajni u svemu ovome - ponavlja Gojković i napominje da je vakcinisanje u Srbiji, ali i celom svetu, jedini spas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima