POČELA IMUNIZACIJA U ZATVORIMA: Vakcinu primilo 259 osuđenika u KPZ u Sremskoj Mitrovici i 73 osuđenice u KPZ u Požarevcu

N. B.

08. 03. 2021. u 13:12

ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА У ЗАТВОРИМА: Вакцину примило 259 осуђеника у КПЗ у Сремској Митровици и 73 осуђенице у КПЗ у Пожаревцу

Foto arhiva

UPRAVA za izvršenje krivičnih sankcija obezbedila je, kao dodatnu meru prevencije, vakcine protiv Kovida-19 za lica lišena slobode koja su izrazila želju da ih prime, saopšteno je iz ove uprave.

U ovom trenutku se 36 odsto lica lišenih slobode prijavilo da primi vakcinu protiv ovog virusa.

Uprava je ovim pokazala jedinstven primer brige za osuđeničku populaciju od početka vakcinacije u Evropi jer je i licima koja se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora učinila dostupnim i ovaj vid zaštite koji je omogućen svim građanima Srbije – stoji u saopštenju.

Vakcinisanje je počelo ovog vikenda u KPZ u Sremskoj Mitrovici, gde je 259 osuđenika primilo izabranu vakcinu, što je 14 odsto od ukupnog broja u tom zavodu, i u KPZ za žene u Požarevcu, gde su 73 osuđenice vakcinisane što je 25 odsto od ukupnog broja lica u tom zavodu.

Nadležni domovi zdravlja će u koordinaciji sa kazneno-popravnim ustanovama organizovati imunizaciju i u drugim gradovima.

U ovom trenutku je virus korona potvrđen kod 26 lica lišenih slobode što je 0,2 odsto od ukupnog broja osuđenika i pritvorenika. Većina ima blage simptome, a njihovo zdravstveno stanje se 24 sata dnevno prati.

Posete osuđenim i pritvorenim licima se odvijaju uz prethodno merenje temperature licima koja dolaze u posetu i uz obavezno korišćenje zaštitnih maski, a za pritvorenike i osuđenike zavodi su obezbedili maske, rukavice i vizire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)