UMESTO O KiM, SANU SE IZJAŠNJAVA O IZJAVI: Deo akademika smatra da je nužno da se institucija odredi prema južnoj pokrajini

Lj. BEGENIŠIĆ

06. 03. 2021. u 10:00

POJEDINA odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti izjašnjavaju se o izjavi predsednika SANU Vladimira Kostića da je "u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije".

УМЕСТО О КиМ, САНУ СЕ ИЗЈАШЊАВА О ИЗЈАВИ: Део академика сматра да је нужно да се институција одреди према јужној покрајини

Foto D. Milovanović

Izjašnjavanje po odeljenjima tražio je sam akademik Kostić, a njegova izjava o Kosovu izazvala je čitav niz događaja - od protesta ispred Akademije do poziva Matije Bećkovića akademicima da se izjasne pojedinačno da li je za njih Kosovo deo Srbije ili nije.

U međuvremenu, novoformirano odeljenje umetnosti, koje je promenom Statuta nastalo preimenovanjem odeljenja muzičke i likovne umetnosti, izjasnilo se da je složno uz predsednika Kostića. Podrška, međutim, nije bila jednoglasna.

- Niko me ništa nije pitao i ne znam kako mogu da napišu da sam dao podršku nečemu s čime se ne slažem - kaže za "Novosti" akademik Svetislav Arsić Basara, vajar. - Za mene je Kosovo deo Srbije i svaki Srbin koji kaže suprotno ima kašnjenje u razvoju sopstvene svesti.

Akademik Svetislav Božić, kompozitor, ističe da bi SANU kao najveća naučna i umetnička institucija trebalo da se oglasi blagom izjavom koja nije visoko akademski intonirana, koja bi se spustila na srce i dušu običnog naroda na KiM koje je neotuđivi deo Srbije, kako bi u toj izjavi on našao utehu za svoj težak položaj.

A članovi odeljenja medicinskih nauka akademici Vladimir Kanjuh i Dušica Lečić Toševski odgovorili su na dopis svog odeljenja.

- Stvarno goruće pitanje je stav predsednika, Predsedništva, članova i SANU u celini prema sudbini pokrajine. U tom smislu, moj odgovor je: "Kosovo i Metohija su deo Srbije" - naveo je akademik Kanjuh u svom odgovoru, istakavši istovremeno da nema svrhe davati neku podršku Predsedništvu i predsedniku SANU za rad po Zakonu i Statutu akademije, jer to nije nikakvo aktuelno pitanje.

Takođe, njegova koleginica Dušica Lečić Toševski istakla je da ona oseća obavezu da odgovori samo na pitanje - da li je za SANU Kosovo deo Srbije ili nije.

- Kosovo i Metohija je sveta srpska zemlja, naš arhetip i duhovna riznica. Kosovo je neotuđivi deo Srbije i to ne može promeniti nijedna okupacija niti politika - istakla je ona.

Inače, u dopisu koje je ovo odeljenje, inače matično odeljenje predsednika Kostića, poslalo članovima, piše da svaki član SANU ima pravo na sopstveno mišljenje i da za javno iskazani stav svako preuzima ličnu odgovornost.

Odeljenje istorijskih nauka neće se izjašnjavati, jer kako nam je rekao akademik Vasilije Krestić, oni su to odavno učinili.

- Mnogo puta sam se izjašnjavao o Kosovu, a niko u odeljenju se ne slaže sa tim da je Kosovo de fakto i de jure nezavisno - kaže Krestić.

Ovaj akademik smatra neumesnim poziv Matije Bećkovića da svako odgovori na pitanje da li je za njega Kosovo deo Srbije i da nema nameru da se o njemu izjašnjava.

Akademik Časlav Ocić podseća da je predsedniku Akademije svojevremeno uputio pismo u kome ga poziva da povuče svoju izjavu o Kosovu. Ocić je naveo da bi Kostić time "sprao ljagu sa svog obraza i obraza većine članova SANU". Predsednik Kostić nije odgovorio na pismo ovog akademika.

ZBORNIK SVEDOČI O KOSTIĆU

AKADEMIJA je u petak saopštila da se na sajtu ove institucije može preuzeti PDF izdanje zbornika "Učešće Srpske akademije nauka i umetnosti u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji". Potpredenik SANU Ljubomir Maksimović nedavno je rekao da je Akademija jedina institucija koja je kao odgovor na poziv predsednika Republike na tzv. unutrašnji dijalog 2018. godine izdala knjigu.

- Predsednik Kostić u njoj je potpisao tekst čiji sadržaj ne ukazuje na ono što mu se danas pripisuje - rekao je Maksimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!