BEZ ADRESE ČAK TREĆINA GRAĐANA: Od početka projekta 120 opština završilo posao i dodelilo nazive neimenovanim ulicama

J. Ž. SKENDERIJA

04. 03. 2021. u 13:00

OKO tri miliona građana u Srbiji bi, kada se završi celokupan posao oko uvođenja novog adresnog registra, konačno dobilo lične dokumente sa nazivom ulice i kućnim brojem.

БЕЗ АДРЕСЕ ЧАК ТРЕЋИНА ГРАЂАНА: Од почетка пројекта 120 општина завршило посао и доделило називе неименованим улицама

Privatna arhiva

Upravo toliko njih je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na početku ovog projekta bilo prijavljeno sa prebivalištem - "nema ulice bb".

Rešavanjem ovog višegodišnjeg problema, mnoge nepokretnosti biće zavedene u knjige i za njih će se plaćati porez lokalnom budžetu, a biće olakšan i posao javnim službama, hitnoj službi i policiji. Lokalne samouprave imaju slobodu da u ovom poslu, ukoliko žele, ostave naziv koji postoji u narodu ili da daju novo ime. Procedura bi trebalo da traje oko 45 dana, ali je u praksi to mnogo duže, pa su najavljivani rokovi već uveliko probijeni.

Republički geodetski zavod je do sada kroz elaborate uličnog sistema predložio imenovanje ukupno 63.307 ulica. Do sada je posao završen za 43.769 naziva ulica, što čini 65 procenata. Iako je rok za završetak projekta o adresnom registru bio kraj 2019. godine i čini se da se malo zastalo, nadležni tvrde da se sve odvija po planu i da će uskoro svi građani koji su živeli bez adrese, istu i dobiti.

Najveći broj opština i gradova ovaj postupak od početka ipak, sprovodi neredovno, kako zbog različitog tumačenja propisa tako i zbog neažurnosti u radu.

- Elaborate uličnog sistema izradio je Republički geodetski zavod za sve jedinice lokalne samouprave. Oni sadrže predloge za imenovanje onih delova naseljenih mesta u kojima su izgrađeni objekti, a do sada nije uspostavljen ulični sistem na način da svaki objekat ima jedinstvenu adresu, ulicu i kućni broj. Sve opštine su ih preuzele od RGZ, a do sada je 120 njih u celosti završilo posao. Od ostalih 41, osam je u postupku objavljivanja odluke o imenovanju naziva ulica u "Službenom listu", a 33 je u postupku imenovanja naziva ulica - naglašavaju u RGZ.

Među najažurnijima je bio Beograd, koji je imenovao sve ulice i sve su unete u adresni registar.

Koliko neimenovane ulice ili ulice bez broja prave probleme u funkcionisanju sistema govori to da je do sada svaka državna institucija imala svoj sistem u kom je vodila adrese koje nisu bile u saglasnosti sa zvaničnim podacima. Cilj je da nakon ažuriranja podataka na celoj teritoriji Srbije postoji jedinstven registar koji će svi biti u obavezi da koriste i koji će se centralizovano voditi.

u skladu sa preporukom Vlade, građani ne moraju odmah da menjaju adrese u dokumentima, već po njihovom isteku. Nova adresa objekta koji nije bio zaveden ne smatra se promenom prebivališta.

NA LOKALU NISU SVI AŽURNI

KADA Opština dobije elaborat, formira se komisija koja "prolazi" kroz svaku ulicu i daje saglasnost, a onda se predlozi šalju u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje ih odobrava ili ne odobrava. Na kraju se saziva skupština i donosi odluka o novim nazivima ulica. Elaborati uličnog sistema sadrže sve tehničke podatke, opise prostiranja ulice sa početkom i krajem tako da su opštine mogle u vrlo kratkom roku na osnovu dostavljenih podataka samo usvoje predloge i ulicama daju nazive. Međutim, broj predloga naziva ulica se znatno razlikuje od opštine do opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere