NEDALEKO OD KREMLJA: Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Moskve

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

02. 03. 2021. u 12:53

SPOMENIK njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu biće podignut u centru Moskve.

НЕДАЛЕКО ОД КРЕМЉА: Патријарх Павле добија споменик у центру Москве

Patrijarh Pavle / Arhvia

Podvorje Srpske pravoslavne crkve u Moskvi uskoro će krasiti dva spomenika blagopočivšim patrijarsima - srpskom Pavlu i moskovskom i cele rusije Alekseju. Dva mnogo cenjena i voljena patrijarha svojevremeno su se dogovorila da drevna Crkva Petra i Pavla na Soljanki nadomak Kremlja, gde će biti spomenici, postane podvorje (crkvena ambasada) SPC i mesto okupljanja ne samo srpskih već i ruskih vernika.

Spomenik patrijarhu Pavlu, kako saznajemo, trebalo bi da bude gotov do kraja godine.

Izrađuje se u Ukrajini, u Harkovu, a biće izliven u bronzi. Autor je skulptor Nikolaj Pavlenko, dobitnik brojnih nagrada. Vladika Antonije (Pantelić), koji je inicirao gradnju monumenata, kazao je za "Novosti" da se nada da će, ako ne bude problema zbog pandemije, spomenik našem patrijarhu biti postavljen u drugoj polovini ove godine.

Naš Patrijarh opčinio Ruse

PATRIJARSI Pavle i Aleksej imali su osobine svojstvene obojici: bili su tihi, staloženi, prijatni. Naš patrijarh je svojom skromnošću opčinio Ruse i za njega su govorili da je živi svetac koji hoda po zemlji.

Odmah uz njega će biti i spomenik ruskom prvojerarhu koji je, kao i mnogi drugi ruski sveštenici, mnogo cenio i voleo našeg patrijarha Pavla.

Poznati srpski arhitekta Veselin Savićević, koji radi u Moskvi, pobrinuće se da spomenici budu arhitektonski ukomponovani u ambijent. To što će spomenici biti jedan kraj drugog ima mnogo simbolike jer je patrijarh Aleksej pokazivao veliku brigu i ljubav prema Srbima u vreme NATO agresije. Osim što je pod njegovim blagoslovom organizovana pomoć Srbima, patrijarh Aleksej je pisao papi da stane u zaštitu hrišćana na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest