KAKO PREPOZNATI LAŽNU NOVČANICU? Četiri detalja ukazuju na falsifikat

Novosti online

08. 02. 2021. u 07:41

DIREKTOR Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja novčanica je objasnio na koje sve načine možemo da proverimo ispravnost novčanica.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖНУ НОВЧАНИЦУ? Четири детаља указују на фалсификат

Foto: Printskrin TV Pink

Poslednjih dana pojavila se informacija o velikoj količini falsifikata koji kruže među građanima, a novčanica koja je najčešće "lažirana" bila je ona od 1.000 dinara. 

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja novčanica u Sektoru za poslove s gotovinom Narodne banke Srbije otkrio je za RTV Pink kako može da se razlikuje falsifikat od originalne novčanice.

Kvalitet papira

- Prva stvar na koju treba obratiti pažnu je kvalitet papira. Dakle kvalitet novčanice ima specifičan zvuk jer je reč o zaštićenom papiru dobrog kvaliteta, dok je papir falsifikata komercijalni papir lošijeg kvaliteta i samim tim ima i drugačiji zvuk - objašnjava Jeremić.

Vodeni žig

- Postoji više zaštita novčanica, od kojih je jedna i vodeni žig koji se jasno vidi kada je izložen svetlosti. Kod falsifikata, imitator pokušava da napravi vodeni živ, ali ne uspeva, zamućen je i nije jasan. Često i pogreši lik u vodenom žigu - kazao je Jeremić.

Struju ćemo u proseku plaćati 122 dinara mesečno više

Grb Narodne banke

On je objasnio da razlika postoji i u grbu Narodne banke Srbije koji kod originala menja boju u zavisnosti od toga iz kog ugla se posmatra, dok kod falsifikata to nije slučaj.

Duboka štampa

Od mnogobrojnih zaštita, istakao je i "duboku štampu" koju svaki građanin sam može da proveri.

- Duboku štampu proveravate tako što jagodicama prstiju prelazite preko glavnog motiva na novčanici - ako je hrapava originalna je, ako nije falsifikat je - objasnio je on.

Novosti

Šta raditi ako sumnjate da je u vašim rukama falsifikat?

- Ako građanin dođe u posed lažnih novčanica, trebalo bi da ode u najbližu policijsku stanicu ili banku. Ta novčanica ide na ekspertizu u NBS kako bi se utvrdilo da li je ispravna ili ne. Ako je falsifikat nema nadoknade, ako nije onda se novčanica vraća podnosiocu. U oba slučaja, lice dobija izveštaj sa ekspertize pa i samo može da se uveri da li je u pitanju original ili falsifikat - zaključio je on.

Po njegovim rečima, u toku prošle godine otkriveno je čak 2.110 dinarskih falsifikata od kojih su najčešći bili u apoenima od 1.000 dinara, zatim 2.000 i 500.

Kada je reč o stranim valutama, 100 i 50 evra su najčešće falsifikovane novčanice u ovoj valuti i u toku prošle godine u Srbiji ih je ustanovljeno 890, kao i 46 komada falsifikata od 100 dolara.

Prilikom hapšenja jedne kriminalne grupe, policija je otkriča čak 20.564 komada novčanica u apoenima od 100 dolara ali one nisu ušle u ukupnu računicu s obzirom na to da nisu došle do građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju