KO JE BIO NULTI PACIJENT U SRBIJI? Doktor Kon potvrdio - "Korona je bila među nama mnogo pre nego što smo bili svesni, čestitam na otkriću"

Novosti onlajn

02. 02. 2021. u 18:56

VEST da je grupa od 13 srpskih naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu istraživanjem utvrdila da je koronavirus stigao u Srbiju najmanje mesec ranije nego što se dosad mislilo, ali da se tada još nije moglo utvrditi o kojoj bolesti se radi, prokomentarisao je i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

КО ЈЕ БИО НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ У СРБИЈИ? Доктор Кон потврдио - Корона је била међу нама много пре него што смо били свесни, честитам на открићу

Foto: Printskrin Kurir TV

Srpski naučnici su posle višemesečnih analiza utvrdili da je 56-godišnji muškarac, koji je umro u Srbiji 5. februara posle teške, obostrane upale pluća, zapravo bio preminuo od novog korona virusa, ali da se u to vreme još nije moglo znati o kojoj bolesti se radi.

Podsećanja radi, prvi zvanično potvrđeni slučaj zaraze korona virusom u Srbiji potvrđen je skoro tačno mesec dana kasnije, 6. marta.

- Treba čestitati kolegama što su uspeli da dođu do tako važnog otkrića, a kasnije i da ga objave. To istraživanje je vrlo važno jer potvrđuje da je virus bio u cirkulaciji i mnogo pre prvog potvrđenog slučaja u Srbiji 6. marta - kaže dr Kon.

Podsećanja radi, obdukcija ovog "nultog pacijenta" je urađena u Beogradu dva dana posle njegove smrti, 7. februara, i utvrđeno je da je imao tešku obostranu upalu pluća, sa akutnim respiratornim sindromom. Tek kada je korona uzela maha i u Srbiji, naši naučnici su se setili ovog neobičnog slučaja i pokušali da iz sačuvanih, zamrznutih uzoraka utvrde da li se radilo o korona virusu.

Posle uporednih testova došlo se do saznanja da je smrt zaista nastupila zbog novog korona virusa.

Ko je bio "nulti pacijent"?

Kon navodi da je u ovom slučaju reč o, kako je upućen, starijoj osobi koja je bila beskućnik.

- Mi smo već nakon 20. januara, kada se korona zahuktala u Evropi, a pre dostupnih testova, postavili određeni nadzor na granici kako bismo pratili da li dolaze putnici sa povišenom temperaturom. Ova vest je samo dokaz da je virusa bilo i pre nego što smo znali - kaže Kon.

Kon dodaje da su Francuzi prvi izašli s podacima da je novi korona virus bio prisutan u Evropi ranije nego što se mislilo. U jednom istraživanju, o kojem je Rojters pisao, naveli su da je prvi potvrđen slučaj kod njih zabeležen još 27. decembra, dakle mnogo ranije nego što je prvi slučaj virusa registrovan na evropskom tlu.

- Ovo istaživanje svakako zavređuje pažnju. Kontakte sa ove vremenske distance je gotovo nemoguće pratiti, a posebno u ovom potvrđenom slučaju, budući da je reč o čoveku koji nije imao mnogo kontakata - kazao je dr Kon.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!