KO JE BIO NULTI PACIJENT U SRBIJI? Doktor Kon potvrdio - "Korona je bila među nama mnogo pre nego što smo bili svesni, čestitam na otkriću"

Novosti onlajn

02. 02. 2021. u 18:56

VEST da je grupa od 13 srpskih naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu istraživanjem utvrdila da je koronavirus stigao u Srbiju najmanje mesec ranije nego što se dosad mislilo, ali da se tada još nije moglo utvrditi o kojoj bolesti se radi, prokomentarisao je i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

КО ЈЕ БИО НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ У СРБИЈИ? Доктор Кон потврдио - Корона је била међу нама много пре него што смо били свесни, честитам на открићу

Foto: Printskrin Kurir TV

Srpski naučnici su posle višemesečnih analiza utvrdili da je 56-godišnji muškarac, koji je umro u Srbiji 5. februara posle teške, obostrane upale pluća, zapravo bio preminuo od novog korona virusa, ali da se u to vreme još nije moglo znati o kojoj bolesti se radi.

Podsećanja radi, prvi zvanično potvrđeni slučaj zaraze korona virusom u Srbiji potvrđen je skoro tačno mesec dana kasnije, 6. marta.

- Treba čestitati kolegama što su uspeli da dođu do tako važnog otkrića, a kasnije i da ga objave. To istraživanje je vrlo važno jer potvrđuje da je virus bio u cirkulaciji i mnogo pre prvog potvrđenog slučaja u Srbiji 6. marta - kaže dr Kon.

Podsećanja radi, obdukcija ovog "nultog pacijenta" je urađena u Beogradu dva dana posle njegove smrti, 7. februara, i utvrđeno je da je imao tešku obostranu upalu pluća, sa akutnim respiratornim sindromom. Tek kada je korona uzela maha i u Srbiji, naši naučnici su se setili ovog neobičnog slučaja i pokušali da iz sačuvanih, zamrznutih uzoraka utvrde da li se radilo o korona virusu.

Posle uporednih testova došlo se do saznanja da je smrt zaista nastupila zbog novog korona virusa.

Ko je bio "nulti pacijent"?

Kon navodi da je u ovom slučaju reč o, kako je upućen, starijoj osobi koja je bila beskućnik.

- Mi smo već nakon 20. januara, kada se korona zahuktala u Evropi, a pre dostupnih testova, postavili određeni nadzor na granici kako bismo pratili da li dolaze putnici sa povišenom temperaturom. Ova vest je samo dokaz da je virusa bilo i pre nego što smo znali - kaže Kon.

Kon dodaje da su Francuzi prvi izašli s podacima da je novi korona virus bio prisutan u Evropi ranije nego što se mislilo. U jednom istraživanju, o kojem je Rojters pisao, naveli su da je prvi potvrđen slučaj kod njih zabeležen još 27. decembra, dakle mnogo ranije nego što je prvi slučaj virusa registrovan na evropskom tlu.

- Ovo istaživanje svakako zavređuje pažnju. Kontakte sa ove vremenske distance je gotovo nemoguće pratiti, a posebno u ovom potvrđenom slučaju, budući da je reč o čoveku koji nije imao mnogo kontakata - kazao je dr Kon.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

XYZ

02.02.2021. 23:46

@Alonso 032 - Ja sam bila na bolovanju od sredine februara. Svi simptomi korone sa obostranom upalom pluća. Mesecima sam kašljala. Posle godinu dana imam minimalna antitela, ali se nisam ponovo zarazila.

mihailo

03.02.2021. 01:32

Evo ovako: "U Srbiji je od početka godine registrovano 38 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Prema podacima Instituta, od kraja decembra 2018. godine prijavljeno je ukupno 122.178 obolelih od oboljenja sličnih gripu." Korona u Srbiji: "Od početka pandemije preminulo je 4.038 pacijenata, a zaraženo je ukupno 397.002‬." Razlika u brojevima je samo na prvi pogled velika. 2018-te NIJE BILO testiranja na virus. Prijavljivani su samo smrtni slucajevi od posledica gripe. Kad je korona u pitanju : SVI smrtni slucajevi su prijavljeni kao smrt od tog virusa ako je umrli bio pozitivan na test. NIKO ne radi autopsiju da bi utvrdili da li je umro OD KORONE ili SA KORONOM. dr.Nestorovic je jedan od retkih lekara koji hrabro iznosi cinjenice. On NIKAD nije rekao da taj virus ne postoji.

NeshKO

03.02.2021. 04:36

Ja sam u februaru prošle godine bio bolestan kao nikada u životu. Kašalj, bol u grudima, dve ture antibiotika, nisam radio dve nedelje, nisam mogao da se popnem peške na 4 sprat, pravio sam pauzu na svakom spratu. Užas. Trebalo mi je mesec dana da se oporavim. Ja sam kasnije pričao, da sam ubeđen da je to bila korona.