"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Da li EU planira uvođenje kovid-pasoša i kada

Goran Čvorović, dopisnik Brisel

24. 01. 2021. u 11:40

DRAGI putnici, započinjemo sletanje. Vežite pojaseve i pripremite vaše kovid-pasoše!

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли ЕУ планира увођење ковид-пасоша и када

Foto AP

Tako bi, uskoro, mogla da glasi poruka pilota u avionu koji se sprema da se spusti na neku od pista na evropskom tlu. Ova, zasad nepostojeća dokumenta, uskoro bi mogli da nam traže i pri ulasku u voz, autobus, ali i u sportsku dvoranu, restoran, banku...

Da li će kovid-pasoši zaista ugledati svetlo dana? Hoće li postati realnost u pandemijsko i postpandemijsko vreme? Ko će ih propisivati, kako će izgledati, kolika će im biti vremenska važnost, koje će ga institucije primenjivati? To su samo neka od pitanja koja traže brze odgovore, jer je i pored započete kampanje vakcinisanja, i dalje sve veoma neizvesno.

IZRAEL "ZA"

VAN EU, Izrael, gde je u toku masovna vakcinacija, razmatra uvođenje kovid-propusnice za svoje građane. Predlog zakona je u tom smislu predstavljen početkom ovog meseca u Knesetu. Čeka se da imunizacija zahvati 70 odsto građana da bi se prešlo na ovu etapu.

Ako je verovati evropskim čelnicima, zasad se ne predviđa uvođenje sličnog dokumenta, ali on nije ni odbačen.

- Da li vakcinisanje sprečava vakcinisanu osobu da prenosi virus? Još na to nemamo odgovor. Koliko vremena traje efikasnost vakcine? A, zatim, i politička pitanja: kako obezbediti da poštujemo prava onih koji nemaju pristup vakcini, i koje rešenje ponuditi u zamenu onima koji imaju legitimne razloge da je ne prime? Kako zaštititi lične podatke građana? - odgovorila je nizom pitanja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom samita lidera održanog krajem ove sedmice video-vezom, dajući tako do znanja da se, zasad, protiv ovoj meri.

Sudeći po klimi koja vlada u određenim krugovima, gde ljudi insistiraju na sopstvenoj bezbednosti, nije isključeno da u Briselu u dogledno vreme ipak promene mišljenje. Iz EU su i do sada izlazile kontradiktorne informacije, i oko maski, i oko vakcina, pa što ne bi i oko kovid-pasoša.

Briselska administra, Foto: Depositphotos

Briselska administracija se tu, u suštini, i ne pita mnogo. Ključ je, pre svega, u privatnom domenu. Ko će sprečiti nekoga, ako organizuje događaj, prevoz ili okupljanje, da propiše sopstvena bezbednosna pravila? Šta sprečava privatnu avio-kompaniju da od svojih putnika zatraži potvrdu da su se vakcinisali, na isti način kao što se sada traži potvrda o negativnom testu? "Kvantas" je, uostalom, to već najavio.

SERTIFIKAT

DOKUMENT o vakcinaciji, koji je već popularno nazvan kovid-pasošem, ukoliko zaživi, najverovatnije bi trebalo da ima oblik sertifikata na kome bi se nalazili osnovni podaci o tipu i vremenu primanja vakcine. Mogao bi da bude u elektronskoj i papirnoj formi i bio bi "ključ" za otvaranje svih vrata. Nije isključeno da se u dogledno vreme tome pridoda i informacija o prisutnosti antitela u organizmu.

Vrlo je verovatno da će se učešće na velikim sportskim takmičenjima upravo uslovljavati na ovaj način. Naime, niko ne želi da rizikuje zdravlje učesnika. Jasno je to iz trenutnih dešavanja pred Otvoreno prvenstvo Australije u tenisu.

Neke privatne firme bi, takođe, mogle da zahtevaju kolektivnu vakcinaciju zaposlenih. Slične tendencije već se pojavljuju i u državnom sektoru. Tako je francuska ministarka vojske Florans Parli najavila da će svi članovi posade nuklearnog nosača aviona "Šarl de Gol", na kome se prošle godine zarazilo blizu dve trećine ljudstva, biti vakcinisani pre odlaska na februarsku misiju u Indijskom okeanu!

Foto AP

Među članicama EU vlada velika podeljenost. Grčka je zvanično inicirala uvođenje kovid-pasoša, uz objašnjenje da je to od suštinske važnosti za ovu turističku zemlju. Sličnog stava su i Portugalija, Malta, Italija i Španija, zemlje koje značajno zavise od turizma. Sve one traže da se ovo pitanje imperativno reši do leta.

U Španiji, ali i u Danskoj i Poljskoj već su počeli da vode evidenciju osoba koje odbijaju da se vakcinišu i da izdaju sertifikate o vakcinaciji. To razmišljaju da urade i Mađarska i Belgija. U Francuskoj su, zasad, oprezni. Premijer Kasteks je poručio da je prerano za debatu o "pasošu", jer je vakcinacija tek na početku. Ali, zato čak 62 odsto Francuza traži da se uvede ovakav dokument u određenim situacijama, kao što je putovanje avionom, iako ih je samo 54 odsto za vakcinu.

Nemačka se opredelila da sledi preporuke Evropske komisije, dok je, na primer, Rumunija odlučno protiv ove mere koja bi, po njima, vakcinaciju faktički učinila obaveznom. Ko će, uostalom, privoleti članice EU na jednaku politiku? Do sada je bezbroj puta svaka od njih duvala u svoje diple kod mnogih važnih pitanja.

Još jedno veoma važno pitanje koje se u celoj ovoj priči postavlja je koju vakcinu primiti. Odnosno, da li će za eventualni kovid-pasoš da važe, na primer, rusko i kinesko cepivo? U Francuskoj cepivo iz ove dve zemlje, na primer, pominju gotovo isključivo u negativnom kontekstu.

Ni tu, međutim, nema pravila. Mađarska, kao članica EU, uveliko koristi rusko cepivo. Grcima sigurno ne bi išlo u korist da na leto odbiju srpske turiste koji su primili kinesku vakcinu. Do nove odluke, u EU se zadovoljavaju pozivom građanima da u trenutnoj situaciji otkažu sva putovanja koja nisu neodložna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije