ISPEKLI ZANAT PREKO EKRANA: Formirana nacionalna onlajn baza lekcija za dualno obrazovanje

Lj. BEGENIŠIĆ

22. 01. 2021. u 14:17

UPRKOS korona-režimu nastave, praktična znanja su prethodnih meseci na daljinu sticali i učenici četvorogodišnjih i trogodišnjih profila srednjih stručnih škola, koje primenjuju model dualnog obrazovanja.

ИСПЕКЛИ ЗАНАТ ПРЕКО ЕКРАНА: Формирана национална онлајн база лекција за дуално образовање

Arhiva

To je bio poseban izazov, jer on podrazumeva proces učenja kroz rad sa instruktorima iz kompanija.

Zato je do kraja prošle godine snimljeno čak 1.200 lekcija, od kojih se 764 nalaze u nacionalnoj onlajn bazi koja je kreirana za osam područja rada. Za bazu su, između ostalog, birani predmeti koji imaju procese učenja uz rad.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić pojašnjavajući način na koji su lekcije snimane naglašava da su nastavnici iz srednjih stručnih škola i instruktori iz kompanija zajedno snimali časove.

- Snimljene lekcije u detalje objašnjavaju kako se odvija neki prosec u zavisnosti o kom je obrazovnom profilu reč - kaže naša sagovornica.

Ona ističe da ova baza služi za aktivan proces nastave, ali će od pomoći biti i osmacima koji treba da se opredele za neku od škola.

Budući mali maturanti, mogu tako na RTS planeti da pogledaju sve časove koji se nalaze u bazi i na osnovu ponuđenog materijala da se opredele za neku od stručnih škola sa dualnim obrazovanjem.

U procesu snimanja časova za nacionalnu onlajn bazu za dualno obrazovanje učestvovale su kompanije "Simens", "Jat tehnika", kragujevački "Mind", Helikopterska jedinica MUP-a, Vojska Srbije, a učestvovalo je i 25 škola, od čega 11 škola koordinatora. Na ovom spisku su Vazduhoplovna akademija Beograd, tehničke škole iz Užica i Požege, Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca, Hemijskotehnološka škola iz Subotice, Građevinska škola iz Beograda, Srednja stručna škola Kragujevac, Tehnička škola GSP Beograd, Mašinska škola Pančevo, Elektrotehnička škola "Mihailo Pupin" iz Novog Sada i Tehnička škola "Ivan Sarić" iz Subotice.

KORIST UČENICIMA I PRIVREDI

MINISTARSTVO prosvete zajedno sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju kreiralo je Master plan na osnovu koga će biti donete izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju.

- Tim izmenama biće relaksirani uslovi za privrednike kako bi lakše ušli u sistem - kaže Gabrijela Grujić. - Biće uvedena i digitalizacija dualnog obrazovanja kojom će biti omogućena komunikacija između škola i kompanija u vezi sa upisom kako bi se ispoštovale potrebe tržišta, ali i jača veza između nastavnika iz škola i instruktora iz kompanija. Svi oni iz različitih područja rada biće umreženi, što će olakšati njihovu saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april