DANAS NAM STIŽE MILION DOZA: Vučić dočekuje veliku pošiljku kineske vakcine, evo kako funkcioniše "Sinofarmov" lek

Novosti online

16. 01. 2021. u 07:33

ДАНАС НАМ СТИЖЕ МИЛИОН ДОЗА: Вучић дочекује велику пошиљку кинеске вакцине, ево како функционише Синофармов лек

Foto: Printskrin

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dočekaće danas na aerodromu "Nikola Tesla" avion "Er Srbije" kojim će iz Kine biti dopremljeno milion doza vakcine kompanije "Sinofarm".

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Republike, Vučić će avion dočekati u 9.50 časova.

Podsetimo, reč je o inaktiviranoj vakcini koja se koristi u Kini, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Napravljena je od korona virusa, a deluje tako što "podučava" imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2. Antitela se vezuju za virusne proteine.

Da bi kreirali BBIBP-CorV, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti, jer je bila u stanju da se brzo razmnožava.

Kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, zalili su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton.

Inaktivirani korona virusi više nisu mogli da se repliciraju, ali su njihovi proteini, uključujući šiljke, ostali netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma, koji stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu.

I ova vakcina daje se u dve doze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (87)

Stefan

16.01.2021. 09:37

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu, a ipak prepoznaje Srbiju i predsednika Vucica kao iskrenog prijatelja. Zahvalni smo na ogromnoj pomoci i podrsci od strane kineskog naroda.

Vanja Stojanovic

16.01.2021. 09:56

Jedini način da se izborimo sa korona virusom je da se vakcinišemo. Drago mi je što Vučić uspeva da obezbedi nabavku dovoljnog broja vakcina za gradjane Srbije. I hvala Kinezima što nam pomažu u tome.

Mala plava

16.01.2021. 10:00

Ovo je veliki dan za Srbiju i pokazatelj koliko se Srbija bori da obezbedi zdravlje svojim gradjanima.Hvala nasoj kineskoj braci sto su ovako brzo odmah nakon stupanja na snagu upotrebe vakcine ,isporucili i nasoj zemlji.

Sanja

16.01.2021. 10:05

Naši prijatelji šalju ogromnu količinu vakcina, za nas je ovo najveća isporuka. Hvala im na tome, poznato je kako se teško dolazi do nje pošto svi žele da je nabave

Jasna

16.01.2021. 11:02

Ovo je stvarno neverovatan potez kako nasih prijatelja Kineza, tako i nase vlade! Vakcine ce mnogo znaciti u sprecavanju sirenja Covida 19 u nasoj lepoj Srbiji! Veliko HVALA!

Rade

16.01.2021. 11:24

Veliko hvala našim Kineskim prijateljima ove vakcine će svima nama dosta značiti. Posle toliko vremena i brzog reagovanja naše zemlje vakcine su konačno stigle zaista ovo je lepo. Jer ćemo konačno pobediti ovaj opaki virus koji je zadesio čitav svet.

Dejo

16.01.2021. 11:25

Meni je puno srce kada vidim ovo, borili smo se mnogo puta kako bi konačno na vreme stigle dovoljne količine svih vakcina i uspeli smo u toj borbi. Smatram daće ove količine vakcine biti dovoljne za sve nas. Ako bude bili potrebno treba nabaviti i dodatne količine vakcina.

Kole

16.01.2021. 11:27

Ja verujem našem zdravstvenom sistemu i našoj državi da svaka vakcina koja uđe u našu zemlju će pre svega biti detaljno ispitana pa posle toga će biti puštena u dalje tokove. Sve ove vakcine koje smo dobili su bezbedne i sigurne tako da nema nikakvih problema.

Ivana

16.01.2021. 17:03

Zahvaljujući politicu koju Vučić vodi i njegovoj sposobnosti i saradnji sa svetom, građani Srbije danas mogu da prime vakcine od svih proizvođača, kako bi se stekli imunitet i sprečili dalje širenju zarazu Covid 19.

Dragan

17.01.2021. 02:48

Sada se vidi koliko je značajno što Srbija nije dopustila Zapadu da nas zavade sa Kinom i Rusijom. Naši su prijatelji oduvek bili na istoku a ove zapadnjake ipak moramo da ne naljutimo.