VLADIMIR (6) JE DOBIO NAGRADU SA TAKMIČENJA U RUSIJI: Da bi je preuzeo mama je morala da plati 100 evra

Novosti onlajn

16. 01. 2021. u 00:42

ВЛАДИМИР (6) ЈЕ ДОБИО НАГРАДУ СА ТАКМИЧЕЊА У РУСИЈИ: Да би је преузео мама је морала да плати 100 евра

Foto: Facebook

VLADIMIR Sekulić (6) osvojio je na međunarodnom takmičenju iz ruske poezije "ajpod". Ali, put od lepih vesti do osmeha sa nagradom u ruci vodio je preko maminog novčanika.

Naime, kada su došli u poštu da preuzmu paket, službenica im je naložila da plate carinu u iznosu od stotinu evra.

- Ja sam pokazala Vladimira i rekla: "Samo mi objasnite kako može dobitnik nagrade to da plati", jer je pošta glasila na njegovo ime. Pokušala sam da im objasnim da mi nismo trgovali tim "ajpedom", da je to nagrada koju je mali dobio, a rečeno mi je da mogu da pišem žalbu uz taksu od 480 dinara. Međutim, plašila sam se da se paket ne vrati u Rusiju i odlučila sam da ga preuzmem - kazala je Vladimirova majka Bojana Janković.

Međutim, u Upravi carina kazali su da prilikom carinjenja nije bilo dokaza ni dokumentacije koja bi ukazala da se radi o nagradi sa međunarodnog takmičenja u organizaciji Ruske federacije.

- Prilikom carinjenja robe APPLE IPAD, uvidom u carinsku prijavu i uvoznu poštansko-carinsku deklaraciju, nedvosmisleno se vidi da je vrednost robe koja je prikazana za carinjenje iznosila 30.000 rubalja. Na osnovu prikazane vrednosti je i izvršeno carinjenje pomenute robe i u skladu sa tim naplaćene dažbine. Naime, nikakva dokumentacija nije ukazivala da se radi o nagradi sa međunarodnog takmičenja u organizaciji Ruske federacije, poklonu ili bilo kom drugom dokumentu koji bi ukazivao na to da treba primeniti Uredbu o carinskim povlasticama - objasnili su nam.

Bojana Janković ima mogućnost da se žali.

- Ukoliko primalac pošiljke smatra da vrednost robe nije realno primenjena, neophodno je da se zahtevom-prigovorom obrati carinarnici, tj. carinskoj ispostavi u kojoj je roba ocarinjena. Carinarnica će uvidom u dokumentaciju podnetu iz zahtev-prigovor, a imajući u vidu okolnosti pod kojima je izvršen uvoz robe, doneti odgovarajuću odluku o osnovanosti zahteva.

Kako je objasnila Bojana, o takmičenju, na kojoj su učestvovala njena deca, braća blizanci, obavestila ih je profesorka iz Ruskog doma.

- Ona je i pripremala decu da učestvuju i mi smo se prijavili na njenu inicijativu. Pristiglo je 1.245 prijava, a njih 10 je bilo nagrađeno. Meni je bilo posebno interesantno to što se on takmičio sa srednjoškolcima. Svi su se takmičili na odabrane teme: bajke, basne, pesme... - ispričala je Bojana.

U pitanju je Međunarodni festival omladine "Ruski jezik - jezik poezije". Od 1.245 prijava najpre je odabrano 50 finalista, a potom i 10 pobednika, a glasalo se i putem društvenih mreža.

Inače, po Carinskom zakonu domaći državljani Srbije, privredni subjekti, zajednice i druge organizacije oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na odlikovanja, medalje, sportske trofeje i druge predmete koje dobijaju u inostranstvu na takmičenjima, izložbama i priredbama od međunarodnog značaja.

Radi korišćenja povlastice korisnik povlastice uz deklaraciju podnosi carinskom organu ispravu koju je izdao nadležni organ u zemlji ili organ ili organizacija strane zemlje kojom se dokazuje da je odlikovanje, medalju, spomenicu, sportski ili drugi trofej, odnosno predmet dobio u inostranstvu na takmičenju, izložbi ili priredbi od međunarodnog značaja.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Aleksandar B

16.01.2021. 01:24

Znači ako smo dobro razumeli u slučaju spora sa carinarnicom prigovor se piše carinarnici i onda carinarnica odlučuje da li je prigovor opravdan. Genijalno...

Ja sam

16.01.2021. 03:00

@Aleksandar B - Није у питању судски спор са царинарницом, него неспоразум. Нормално да ће приговор предати царинарници. Уз документацију која потврђује аргументе приговора, требало би да се реши све.

milo2s

16.01.2021. 05:30

@Aleksandar B - Bas tako i obicno se ne isplati zaliti za robu manje vrednosti posto se taksa od 480d ne refundira i kad vam prihvate zalbu kao opravdanu .

Baron Munchausen

16.01.2021. 02:53

Opet kradljiva posta. Ja sam trazila da paket vrate tamo odakle je poslat. Koliko smo samo puta primili rascerupanu posiljku gdje pola predmeta fali. I jos se hvale kako su nagradjivani.

Ljuba

16.01.2021. 04:27

Nadan se da će mami malog genija, carina izaći u susret i izvršiti povraćaj novca.Imao sam takav slućaj i carina mi je po hitnom postupku izašla u susret. Malim geniju sve najbolje u nove pobede.

Goran

16.01.2021. 07:57

Eto sad kad znate da je mali dobitnik vratite ženi 100 evra. Inače da postoji razum roba koju ova zemlja ne proizvodi ili nema naznaka da će je proizvoditi u narednih 5 godina trebala bi biti oslobođena carine. To kaže zdrava logika jer sve ostalo je haračenje sopstvenog stanovništva u cilju zaštite ali recite mi koga...