NAJTEŽE U GORNJEM I DONJEM BUNIBRODU: Zbog obilnih padavina problemi u velikom broju leskovačkih sela

I. Mitić

11. 01. 2021. u 13:23

KIŠA, susnežica i sneg koji u leskovačkom kraju nisu prestajali da padaju u poslednja četiri dana noćas su izazvali velike probleme sa poplavama u velikom broju naseljenih mesta na teritoriji grada.

НАЈТЕЖЕ У ГОРЊЕМ И ДОЊЕМ БУНИБРОДУ: Због обилних падавина проблеми у великом броју лесковачких села

Foto: J. Stojković

Najteža situacija je u Gornjem i Donjem Bunibrodu gde se, po rečima meštana, izlila Tulovska reka, planinski vodotok koji je i ranije dovodio do poplava ovih i drugih naseljenih mesta. U Donjem Bunibrodu evakuisana je jedna starija osoba iz njenog stambenog objekta. U ovim selima veliki broj dvorišta i podrumskih prostorija je pod vodom, koja na pojedinim mestima dostiže nivo i do jednog metra.

Poplavljeni su i putevi ka Vlasotincu i Grdelici, pa ih je policija, zatvorila na izlazu iz grada. Put ka Vlasotincu zatvoren je kod preduzeća „Novi prom“, koje je pod vodom, kao i ostali objekti u okolini. Preventive radi u ovim mestima je isključena i struja.

Na periferiji Grdelice izlila se Južna Morava. Ona se, kao i prilikom ranijih poplava, izlila na lokalni put i u dvorišta  pojedinih domaćinstava.

Problema je bilo i u selu Vinarcu kome je pretila Jablanica, a u naselju Bobište, koje nije zaboravilo poplave od pre 10 godina, zbog izlivanja kanalizacije pojedini domovi u jednoj od ulica su takođe pod vodom. Većini su poplavljena dvorišta, ali meštani tvrde da je voda ušla i u nekoliko kuća.

Članovi Štab za vanredne situacije, čiji su pripadnici cele noći bili na terenu, činili su sve što je u njihovoj moći da umanje potencijalnu štetu. Deluje se po prioritetu, pa pojedina mesta još čekaju pomoć. Najpotrebnije su pumpe za ispumpavanje vode iz poplavljenih  naseljenih područja.

Poplave je bilo i u Rudaru i Donjem Stopanju, a pod vodom su i dvorišta i podrumske prostorije i nekoliko desetina domaćinstava u Velikom Trnjanu, Presečini i Šarlincu, dok je Jelašnička reka srušila most koji ovo mesto povezuje sa gradom.

                                        

EVAKUACIJA U BOJNIKU

Evakuacija je bilo i u opštini Bojnik. U ovom kraju evakuisano je šest osoba. U bojničkom selu Kacabać evakuisane su dve osobe iz stambenog objekta. U selu Pridvorica dve osobe iz vozila, dok su u Kacabaću takođe evakuisane dve osobe od kojih je jedna nepokretna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024