NAJUGROŽENIJE NASELJE ROGOZ: Zbog obilnih padavina poplave i u pirotskom kraju (FOTO)

V. Ćirić

11. 01. 2021. u 10:50

KIŠA sa mokrim snegom koji je padao gotovo dva dana, u pirotskom kraju izazvali su izlivanje potoka i rečica koje tokom leta nisu ni do članaka.

НАЈУГРОЖЕНИЈЕ НАСЕЉЕ РОГОЗ: Због обилних падавина поплаве и у пиротском крају (ФОТО)

Foto: V.Ć.

Pod bujuičnim vodama osvanuli su žitelji pirotskog naselja Rogoz, kao i pojedina domaćinstva u selu Sukovo, Ponjska Ržana i još neka.  Usled izlivanja rečice Lužnice, prekinut je saobraćaj između Pirota i Leskovca, tačnije između Babušnice i Vlasotinca kod sela  Gorčinci, a izlivanja ima i nizvodno od Pirota ka Beloj palanci gde su pod vodom priobalne njive.


Najveći broj ugroženih domaćinstava koja su se našla pod vodom ipak je u pomenutom Rogozu, gde je prema još nezvaničnim procenama ugroženo više desetina kuća, dok se bujica sliva ulicama kraj zapadne kapije ovdašnje kasarne "Treći puk".

Bujična voda izlila se i kod novog Pazarskog groblje u Ulici 37. divizija i okolnim ulicama, ali je prodrla u podrume i prizemne priostorije. Problema ima i u selu Blato, kao i na putu ka Držini.

-  Voda je iz svog korita počela da se izliva u ranim jutarnjim časovima, ali je najveći problem što još uvek nadire odnosno povećava se  nivo i plavi-kaže Dragan Marković. Ovaj sredovečni čovek kome je voda ušla u garažu, dodaje da je sva sreća što je grad proteklih godina reulisao kanal Rogoz kojim sada tutnji bujica, ali  ne ugrožava domaćinstva.

Kako su nam kazali gradonačelnik Vladan Vasić i njegov zamenik Miloš Colić, od jutros su sve ekipe Vodovoda i kanalizacije" na terenu, kao i zaposleni u "Komunalcu", koji pomažu da se na pojedinim mestima zauzda bujica. Vasić ocenjuje da je u protekla dva dana  zabaležen istorijski nivo padavina i da bi posledice bile mnogo veće da lokalna vlast proteklih godina nije uložila mnogo para u regulaciju kanala i vodotokova oko Rogoza, Rasničke reke i sličnih vodotokova.

Nivo bujice se još uvek povećava i trenutno je kritično kod srednjovekovne tvrđave Momčilov grad  gde je ugrožen most ka naselju  Sarlah. Obilna kiša izazvala je i  zamućenje na izvorištu Krupac, ali je snabdevanje grada vodom normalno. Prema informacijama iz Štaba za vanredne situacije, obilne padavine prouzorkovale su i klizišta prema pojedinim selima kao što su Zaskovci i Topli Do, pa se  ne prepuručuje putovanje ka tim mestima. Što se tiče Nišave, ona je u takozvanom prvom koritu i od nje za sada ne prete poplave, jer je kej sigurna garancija da se to neće desiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)