VESIĆ: Podići spomen obeležje junacima Mojkovačke bitke

Novosti online

07. 01. 2021. u 11:30

ВЕСИЋ: Подићи спомен обележје јунацима Мојковачке битке

Arhiva

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da se pre 105 godina, odigrala Mojkovačka bitka, u kojoj je Vojska Kraljevine Crne Gore zaustavila nadmoćne austrougarske snage sačuvavši tako odstupnicu srpskoj vojsci koja se povlačila preko Albanije.

Prema njegovim rečima, ova bitka je jedinstven primer u istoriji žrtvovanja za drugog. Odigrala se na pravoslavni Badnji dan i Božić 1916. godine

U Mojkovačkoj bitki učestvovala je vojska Kraljevine Crne Gore i to Prva sandžačka divizija i kolašinska brigada sa oko 6.500 ljudi a sa druge strane bile su austrougarske snage, koje su imale oko 20.000 vojnika.

- Današnje mlađe generacije možda će pitati zašto su Crnogorci pomagali Srbima? Za Crnogorce 1916. godine to se pitanje nije postavljalo jer su tako bili vaspitani - podsetio je Vesić.

Malobrojne crnogorske snage odolevale su neprijatelju a ostalo je zapisano da su hrabre Crnogorke po snegu donosile hranu vojnicima a sa bojišta odnosile ranjenike. Na Badnji dan došao je na položaj serdar Janko Vukotić svestan da izgubljene položaje moraju da vrate da bi zaustavio neprijatelja.

Odbranili čast za sva vremena. I ostavili nama - da to nikada ne zaboravimo. Kako reče vladika Nikolaj, „da ne beše smrti na Mojkovcu, ne bi bilo vaskrsa na Kajmakčalanu“.

- Da li će ovu bitku slaviti u Crnoj Gori ne znam. Ali mi imamo obavezu da čuvamo sećanje na nju u Srbiji - rekao je Vesić. - Beograd ima Mojkovačku ulicu kao i ulicu Serdar Janka Vukotića. Vreme je da se odužimo obeležjem mojkovačkim junacima. Srbija i Beograd pamte i ne zaboravljaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)