ISPRATISMO 2020, VALJDA ĆEMO I KORONU: Reporteri "Novosti" na dočeku sa medicinarima i pacijentima kovid-bolnica

G. Novaković, J. Dinčić, D. Alihodžić

03. 01. 2021. u 08:00

BILA, ne ponovila se. Kratka, dobro znana rečenica nikada dosad, čini se, nije imala težinu kao na ispraćaju 2020, godine koja je čovečanstvo bacila na kolena. Prelazak iz stare u novu u jednom je ujedinio planetu - izostala su tradicionalna slavlja, dočeci, grandiozni vatrometi. Srbija nije bila izuzetak, naprotiv...

ИСПРАТИСМО 2020, ВАЉДА ЋЕМО И КОРОНУ: Репортери Новости на дочеку са медицинарима и пацијентима ковид-болница

U 2021. sa nadom u što skoriji oporavak / Foto Ž. Knežević

Ulice su bile poluprazne, ugostiteljski objekti radili su skraćeno, organizovanog dočeka, kao ni reprize, nije bilo.

Pod punom opremom i bez praznovanja bili su lekari i medicinske sestre u crvenim kovid-zonama zdravstvenih ustanova, od severa do juga naše zemlje. Za medicinske radnike, istinske heroje, predaha nije bilo.

Apeli epidemiologa da se građani uzdrže od masovnog okupljanja 31. decembra i 1. januara, sudeći prema brojkama, urodio je plodom. Prvog dana nove godine zabeležen je pad broja novozaraženih virusom korona. Tako su od 9.282 testiranih bile pozitivne 2.074 osobe, a 39 je nažalost preminulo. Drugog januara brojke su bile još optimističnije, od 7.276 testiranih, pozitivno je bilo njih 1.907. Nažalost, bitku sa kovidom 19 izgubilo je još 38 osoba.

Doček u kovid bolnici u "Areni" / Foto Ž. Knežević

Arena

APLAUZA, i to gromoglasnih, bilo je i to tačno u ponoć. Pacijenti privremene kovid bolnice "Štark arena" u Beogradu pozdravili su novi početak i na taj način, najbolje što mogu u ovom trenutku, zahvalili se medicinarima koji neprestano, mesecima bdiju nad zaraženima ovim opasnim virusom. Mnogi od pacijenata verovatno ni Božić neće dočekati sa svojom porodicom, ali bodri ih to što im je iz ove bolnice sledeće stajalište upravo porodični dom. Zajednička želja pacijentima je vrlo skromna - da bolničku postelju zamene svojim krevetom.

Zoran Petrović (58) u "Arenu" je primljen 14. decembra u veoma lošem stanju. Međutim, zahvaljujući naporima lekara uspeo je ponovo da stane na noge i, kako kaže, "vrati se sa dna". Njegova supruga otpuštena je iz ove bolnice pre nekoliko dana, dok mu je sin takođe ovde, samo dva paravana dalje.

- Bolest je sve više napredovala, imao sam utisak da tonem i da mi nema spasa. Zahvalan sam doktorima što su me vratili na noge. Ono što je tužno jeste što vidimo samo ljude u belom i ne razaznajemo im lica. Možda ćemo se jednog dana sresti na ulici, ali nećemo ih prepoznati, a toliko su učinili za nas - kaže nam Zoran.

Pacijenti i lekari privremene kovid-bolnice "Štark arena" u Beogradu / Foto Ž. Knežević

Najmlađi pacijent u "Areni" tokom novogodišnje noći bio je Nikola Bošković (24). Željno iščekuje povratak kući, ali kako nam je rekao, bolje da je ovde nego u nekoj drugoj bolnici. U istoj sobi sa ovim mladićem leči se i bračni par Todović, Miloš i Joka iz Obrenovca.

- Nije bilo pomaka tokom kućnog lečenja, koje je trajalo desetak dana - priča nam Miloš. - Na nagovor dece otišli smo u KBC "Bežanijska kosa", odakle su nas lekari uputili u "Arenu". Ovde doktori i sestre jednom dušom dišu.

Prema rečima pukovnika doktora Radivoja Anđelkovića, pacijenti su im svima druga porodica, te se trude da malo praznične atmosfere unesu u njihovu sumornu i tešku svakodnevicu. Okićena je jelka, večera je bila nešto svečanija nego inače, a pacijenti su preuzeli na sebe muzičku podlogu.

- Naši pacijenti imaju porodice kod kuće, neki od njih i malu decu. Oni moraju da osete da neko brine o njima, sada kada su ranjivi i na klackalici. Mi ih iskreno bodrimo, kažemo im da je odlično što su ovde, jer će odavde otići kući - priča nam pukovnik Anđelković.

KC "Niš"

I ZA lekare i sestre niškog kliničkog centra, koji su angažovani da leče u "crvenoj zoni" sigurno postoji bolje mesto gde bi proveli "najluđu noć". Ali skromno kažu, izabrali su profesiju gde su dežurstva u redovnom opisu posla.

Danonoćna borba vodi se i u niškom kliničkom centru / Foto D. Alihodžić

Od 283 hospitalizovanih pacijenata šestoro su u noći između 31. decembra prošle i 1. januara ove godine, bili u teškom stanju i priključeni na aparate za veštačku ventilaciju. Budno se motri na svakog pacijenta jer je tok oporavka, ponavljaju lekari, teško predvideti. Specijalista ortopedije Milan Aleksić (30) dobrovoljno se još na početku epidemije zajedno sa sestrom Anom Živković prijavio da radi u "crvenoj zoni". Ni sam ne zna koliko pacijenata je primio, jer radi na trijaži, ali ne krije da mu je najteže bilo kada je ugledao ime jednog pacijenta. Njegova majka Gordana Aleksić, takođe lekar u Vranju, sada se broji u one koji imaju sve šanse da pobede koronu.

- Ne znam da li se to može nazvati privilegijom da je leči sin. Znam da je meni teško. Verovao sam da će barem ona biti pošteđena da se ne razboli, ali potičem iz doktorske porodice tako da sam pripremljen na svako iskušenje - priča nam Milan.

Uslovi za lečenje u "crvenoj zoni" su idealni, ima lekova, opreme, dovoljno osoblja, ali pacijentima treba više od toga. Anesteziolozi Ivana Mitić i Milan Tatić kažu da pacijenti ponekad padnu psihički, pogotovo kada neko pored njih izgubi bitku sa kovidom 19.

- Ume to da obeshrabri, ali tu smo mi da ih bodrimo i da im stalno govorimo da čuvaju snagu za borbu protiv virusa. Teško je što ne mogu da nam vide lice pa da im se osmehnemo, ovako smejemo im se očima. Bolest je nepredvidiva i nemamo ni trenutak predaha niti opuštanja - priča nam Ivana koja je pre korone radila na dečjoj hirurgiji.

Niški klinički centar / Foto D. Alihodžić

Milan priznaje da bi voleo da se njegovo drugo dete, koje je na putu, rodi u svetu bez straha. O deci razmišlja i Milan Stanković, viši fizijatar koji je morao da dvoje mališana ostavi kod babe i dede za doček, jer je i supruga Jelena dežurna.

Generalni direktor KC "Niš" prof. dr Zoran Perišić kaže da ne postoje reči zahvalnosti svima koji ulaze u "crvenu zonu" i da se trudi da im olakša posao tako što angažuje nove snage. Hvali njihov entuzijazam i elan, ali i kolegijalnost i profesionalizam.

- Povećali smo broj sestara jer one podnose najveći teret. Angažovali smo 60 negovateljica koje hrane i presvlače pacijente, ali i 40 higijeničara. Obezbedili smo i laborante koji uzimaju krv za uzorke tako da su i u tom delu rasterećenije - apostrofira dr Perišić koji se angažovao da 204 lekara dobrovoljaca dobiju posao "za stalno".

Ovih dana primljena su još 32 lekara, a uskoro će, otriva nam dr Perišić koji je postao direktor KC u jeku epidemije, i i još 20 medicinskih sestara.

BILI SMO NA IVICI ŽIVOTA I SMRTI, ČUVAJTE SE, LjUDI

JOVICA Stojmenović (61) iz Bujanovca razboleo se 6. decembra i dva dana kasnije je iz Vranja prebačen za Niš u teškom stanju. Borio se za život 13 dana i sada kaže da se dobro oseća.

- Nisam osećao bol već sam tonuo u neko blaženstvo, neki polusan. Ne znam da li sam bio živ ili mrtav, ali sam se vratio. Sećam da sam osetio glad posle, ne znam ni sam koliko dana. I to mi je bilo čudno. Pilav koji sam tada pojeo bio je nešto najukusnije u mom životu - iskren je Jovica, koji se borio svom snagom jer je shvatio koliko je potreban svojoj deci i prijateljima.

Posle ovog iskustva, priznaje, biće "drugi čovek i istinski će više ceniti zdravlje i život". Niškim lekarima i sestrama, kaže, mnogo duguje.

Urolog Borivoje Dimitrijević iz Ćuprije takođe je uspeo da krene putem oporavka. Veruje da ne bi uspeo u tome da nije bilo stručnih kolega oko njega.

- Više od 30 godina radim kao lekar, ali nisam verovao da jedan virus može ovoliko problema da napravi i da to traje mesecima. Čuvajte se, ljudi - poručuje Dimitrijević.

Skadarlija

UOČI prvog dana nove godine, beogradska boemska četvrt Skadarlija nije vrvela od naroda, kao što je to uobičajeno za novogodišnje praznike. Tek poneko našao se na čuvenoj kaldrmi, muzičari kao sastavni deo slavlja uveseljavali su malobrojne prolaznike, ali nije im polazilo za rukom da ih zadrže na ulici. Restorani duž ove, nadaleko poznate ulice imali su goste u popodnevnim satima, uz poštovanje epidemioloških mera. Prema preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije, muzika u lokalima bila je dozvoljena do 17 sati, dok je "fajront" bio zakazan sat kasnije - u 18 časova.

Pusto i neobično bilo je i duž savskog šetališta. U popularnoj Beton hali ugostiteljski objekti mahom su bili zatvoreni. Ipak, u onima koji su primali goste, uglavnom je sve funkcionisalo prema propisanim merama, dok u nekima skoro i da nije bilo gostiju.

Trubači

Tokom poslednjeg popodneva u 2020. godini, veća gužva bila je u centru Beograda, ali i drugih većih srpskih gradova. Ispred tržnihg centara, bilo je građana koji su u "minut do 12" išli po poklone. Da je, ipak Nova godina, videlo se po trubačima, koji su na nekoliko lokacija duž mnogih ulica, od severa do juga, uveseljavali prolaznike. "Najhrabriji" među njima pokazali su svoje igračke veštine i zaigrali popularni "moravac". Kako su nam ispričali prolaznici, iskoristili su poslednje sate da prošetaju, popiju i pojedu nešto u kafićima, a onda pravac u svoje domove.

Komunalci

U Novogodišnjoj noći, reporteri "Novosti" bili su i deo patrole komunalne milicije u srpskoj prestonici, koja je kontrolisala poštovanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Prokrstarili smo, između ostalog, duž centralnih gradskih ulica, a kako smo se uverili na terenu, lokali su već posle 18 sati bili pod ključem. Restorani i kafići u Zetskoj ulici, u Skadarskoj, na Obilićevom vencu i na Trgu republike ispoštovali su propisane mere i gostiju nije bilo.

Ukupno je kontrolisano 1.496 objekata, a u oko 0,3 odsto njih zabeležen je prekršaj.

- Zatvoren je jedan splav-hotel, koji je zatečen u radu u tri ujutro, u Krnjači su u jednom objektu bile 43 osobe, izrečena je kazna za prekoračenje radnog vremena lokalu u Strahinjića Bana kao i u dve kladionice - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. - Naši inspektori bili su tolerantni i mislim da smo svi zajedno pokazali kako možemo da poštujemo mere. Tokom novogodišnje noći na terenu bilo je 59 pripadnika Komunalne milicije, opštinske i gradske inspekcije, kao i predstavnici republičke sanitarne i tržišne inspekcije.

Šetnja

Iako su u novogodišnjoj noći ulice širom Srbije bile gotovo puste, potpuno drugačija slika bila je prvog dana nove godine. Prvo i drugo januarsko sunce Beograđani su iskoristili da prošetaju duž prestoničkog korzoa, Beton hale, Kalemegdana, Adom Ciganlijom, Zemunskim kejom... Skoro sva šetališta vrvela su od ljudi, a neko je primetio kao da je reč o prvomajskom uranku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)