NAJLUĐA NOĆ BEZ OKUPLJANJA I PROSLAVA? Krizni štab zaseda u 8 sati, stavovi oko daljih mera podeljeniji nego ikad!

B. RADIVOJEVIĆ

25. 12. 2020. u 07:13

DANAS je dan odluke koju mnogi iščekuju pred novogodišnje i božićne praznike, ali nema ni naznaka da li će prevagnuti stav većine u Kriznom štabu, koji zaseda u osam sati, ili stav stručnjaka.

НАЈЛУЂА НОЋ БЕЗ ОКУПЉАЊА И ПРОСЛАВА? Кризни штаб заседа у 8 сати, ставови око даљих мера подељенији него икад!

Foto: Tanjug

Predstavnici države su za to da se s merama "popusti", dok lekari u Kriznom štabu traže da se one "zategnu" i radno vreme opet skrati do 17 sati, uz katanac vikendom, ili bar da sadašnje mere i za praznike ostanu na snazi.

To što smo ostali na zaravnjenoj krivoj sa 4.091 novozaraženim na 15.397 testiranih, lekarima nije dovoljno da bi pristali na popuštanje mera, ali svakako mogu da budu preglasani kao što se već događalo.

Epidemiološki parametri su, iako smo prešli pik ovog trećeg talasa, i već 14 dana smo "u spustu", još prilično loši. Od posledica kovida u četvrtak je preminulo još 49 obolelih, a u kritičnom stanju na respiratorima je 312 pacijenata, troje više nego dan ranije.

Juče je prvi put registrovano smanjenje broja obolelih na bolničkom lečenju, ali je razlika minimalna - samo četiri pacijenta manje u bolnicama nego u sredu. Kovid-centri su sa 9.668 obolelih još puni gotovo do poslednjeg mesta.

Ako Novu godinu budemo čekali na proslavama, to bi moglo biti pogubno za nas - upozorio je dr Janković

Sve su to za lekare u Kriznom štabu argumenti zašto popuštanja mera ne bi smelo da bude.

- Nema prostora za ublažavanje mera. Još su nam bolnice pune, više je prijema, nego otpusta u bolnicama - rekao je dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba. - Bilo bi bolje da nismo produžili radno vreme, ali to je moje lično mišljenje. Oni koji donose odluke saslušaju nas, ali i sve druge argumente, a radno vreme je u ponedeljak produženo nakon diskusije i argumenata koje je izneo ekonomski deo Kriznog štaba. Medicinski deo Kriznog štaba napraviće konsenzus gde je crvena linija preko koje se neće ići za novogodišnju noć. Važno je da za Novu godinu ne bude okupljanja.

OBUSTAVITI LETOVE

MEDICINSKI deo Kriznog štaba još čeka i odgovor na zahtev da se obustave letovi sa Velikom Britanijom, zbog pojave mutiranog virusa korona, kao što je to dosad učinilo više od 40 zemalja, u strahu od mutiranog soja koji se mnogo brže širi nego SARS-KoV-2.

- Što se letova iz Velike Britanije tiče, Vlada će doneti odluku. Mi jesmo izvestili da postoji određeni rizik i da bi te letove trebalo stopirati - rekao je dr Janković.

Predstavnici države u Kriznom štabu su, rukovodeći se činjenicom da broj obolelih ipak pada, a da se mora misliti na ekonomiju, više za to da se protivepidemijske mere ublaže, bar na nedelju dana, a da se onda ponovo razmotri epidemiološka situacija. Iako su i dosad više puta "državni" članovi štaba i lekari imali različita gledišta oko protivepidemijskih mera, šta će odlučiti na današnjoj sednici, neizvesnije je nego ikad.

- Ako Novu godinu budemo čekali na proslavama, to bi moglo biti pogubno za nas - upozorio je dr Janković.


 

 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024