UNIVERZITETU SMETA BLAGOSLOV CRKVE: Senat UB preispituje odluke Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, "presuđujući" o ulozi SPC

E. V. N.

18. 12. 2020. u 11:00

INSPEKCIJA Ministarstva za rad donela je rešenje kojim je utvrđeno da odlukom o prestanku radnog odnosa profesora Rodoljuba Kubata na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu (PBF) nije povređen Statut ove ustanove, niti odredbe Zakona o radu.

УНИВЕРЗИТЕТУ СМЕТА БЛАГОСЛОВ ЦРКВЕ: Сенат УБ преиспитује одлуке Православног богословског факултета, пресуђујући о улози СПЦ

Prof. dr Zoran Ranković / Foto M. Anđela

Time je, što se ove visokoškolske ustanove tiče, stavljena tačka na ovaj slučaj, budući da je rešenje ušlo u pravnu proceduru i da od strane fakulteta ne može biti opozvano, niti preispitano.

Ovi argumenti izneti su tokom rasprave o situaciji na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu na poslednjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu. Ovo telo u utorak je razmatralo probleme koji već duže od godine postoje na relaciji PBF i Univerziteta u Beogradu. U njihovom središtu je specifična kategorija blagoslova Srpske pravoslavne crkve, kao preduslova za zvanje nastavnika na PBF, koji je polovinom oktobra uskraćen profesoru Kubatu. Njemu je Sinod uskratio odobrenje za držanje nastave zbog, kako je ocenjeno, delovanja koje nije u skladu sa učenjem i misijom SPC.

U opozivu crkvene "licence" za rad na ovom fakultetu profesoru Kubatu mnogi su prepoznali raskorak između fakultetskih propisa i viših akata Univerziteta. Među njima je i rektorka Ivanka Popović, koja je na Senatu navela i da posebna radna grupa priprema platformu koja će omogućiti da se prevaziđe problem neusaglašenosti akata ovih ustanova.

- Naš statut je saglasan sa svim propisima Univerziteta i Zakonom o radu. Odjednom se, međutim, iskazuje rezerva prema tome, iako je situacija potpuno jasna - kaže, za "Novosti", dekan PBF Zoran Ranković. - Radna grupa ima zadatak da predloži prihvatljivo rešenje, ali njen rad nije vremenski ograničen, odnosno nije postavljen rok za završetak ovog posla. Svoj zadatak radno telo može uspešno da obavi samo uvažavajući argumente obeju strana i poštujući specifičnosti našeg fakulteta u okviru univerzitetske zajednice.

Dekan Ranković kaže i da posvećenost Senata problemima na PBF pokazuje da bi nesuglasice mogle biti trajno institucionalno rešene. Pojedini članovi Senata, međutim, institut crkvenog blagoslova na PBF uzimaju kao primer kojim ukazuju na navodnu neravnopravnost svih članica univerziteta.

- Neko sa strane mogao bi da primeti da Univerzitet polazi od činjenice da kolektiv PBF nije u istoj ravni sa ostalim članicama univerziteta. To nekome može da izgleda suprotno propisu da su sve članice ravnopravne. Obavezni blagoslov za rad mi doživljavamo kao podstrek koji afirmiše naš fakultet u akademskoj porodici - kaže Ranković.

On naglašava da rasprava na Senatu može da bude delotvorna, ali samo uz iznošenje kompletne argumentacije.

- Iz dostavljanja nepotpune dokumentacije o ovom slučaju može da se stekne utisak da je reč o pokušaju obmanjivanja članova Senata, kao i šire javnosti - ističe Ranković.

HOĆE NOVI KALENDAR, "UKINUO" POST

PROFESOR Kubat se pre nekoliko dana javno založio da vernici Srpske pravoslavne crkve Božić treba da slave 25. decembra - po gregorijanskom kalendaru. Smatrajući pitanje praznovanja Božića, "ne naučnim, već pitanjem teologije i misije Crkve", Kubat je poručio da bi verujući ovaj praznik trebalo da slave 25. decembra "ne čekajući odluku sa vrha, već samoinicijativno i spontano". Takođe, Kubat smatra i da bi trebalo ukinuti božićni post, jer je "teološki besmislen". Vaskršnji post je utemeljen, ali ga prema Kubatu, treba - skratiti.

DELOVANjEM NANEO ŠTETU

PROFESORU Rodoljubu Kubatu Sveti sinod SPC uskratio je blagoslov za rad na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu zbog, kako je obrazloženo u odluci ovog tela SPC, dugotrajnog anticrkvenog i protivfakultetskog delovanja, kojim je naneta šteta najvažnijim institucijama i ugledu SPC.

- Sigurno je da Sveti sinod do odluke o povlačenju blagoslova profesoru Kubatu nije došla bez temeljnog promišljanja i argumentacije. Njegov položaj lično razumem, ali svako snosi odgovornost za svoje postupke - pojasnio je dekan Ranković na sednici Senata UB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati