BUTICI ĆE RADITI VIKENDOM? Ako se nastavi pad broja inficiranih, od petka moguće ublažavanje mera

B. RADIVOJEVIĆ

16. 12. 2020. u 09:40

AKO se nastavi trend pada broja inficiranih virusom korona, Krizni štab bi, kako "Novosti" saznaju, u petak mogao da revidira odluku o radnom vremenu i da dozvoli da i neprehrambene radnje budu otvorene vikendom, ali skraćeno - do 15 sati.

БУТИЦИ ЋЕ РАДИТИ ВИКЕНДОМ?  Ако се настави пад броја инфицираних, од петка могуће ублажавање мера

Foto Tanjug

Za ublažavanje mera je većina iz nemedicinskog dela kriznog štaba. Lekari se, ipak, zalažu za to da se nastavi sa lakim "lokdaunom", da iz situacije kada je počeo da se smanjuje broj pozitivnih na testovima ne bismo opet došli do novog rasplamsavanja epidemije, koje bi zdravstveni sistem, sa već punim bolnicama, teško mogao da izdrži.

Na sednici u petak razmatraće se i mere za Novu godinu, ali će se sa njihovim donošenjem sačekati, da se vidi razvoj epidemiološke situacije, pa čak i u Kriznom štabu malo ko veruje da će one biti donete pre 26. decembra.

Foto I. Marinković

Medicinski deo Kriznog štaba je već predao predlog da se otkažu svi organizovani dočeci Nove godine, ali se Štab o tome još nije izjašnjavao. Oko takve odluke u Štabu nema saglasnosti, a suprotstavljanje stavova je odloženo sa obrazloženjem pojedinih članova da za takvu odluku još ima vremena.

ŽIVOTI VAŽNIJI OD SLAVLjA

U MEDICINSKOM delu Kriznog štaba, ipak, vlada mišljenje da jedna Nova godina može da se dočeka bez okupljanja i slavlja, jer sada - treba spasavati živote. Bolnice su pune, pa iako je manje inficiranih, broj onih koji moraju da se hospitalizuju je i dalje veliki.

U javnosti se spekuliše oko policijskog sata na Novu godinu, ali Štab takvu meru uopšte, bar sada, ne razmatra, niti se ijedan od članova za to zalaže. Predlog medicinskog dela Kriznog štaba je da i 31. decembra uveče važi režim koji sada imamo, i koji je oročen do petka: da se sve zatvori u 17 sati, izuzev apoteka i pumpi, jer se smatra da je to mera kojom se postiže ograničenje okupljanja, što je i cilj lekara, kako bi se sprečila transmisija virusa. Lekari iz Štaba kao najveći problem targetiraju privatne žurke i okupljanja, kako sada tako i za Novu godinu, i očekuju da država svojim mehanizmima kontrole to spreči.

Foto Tanjug

Iako se stiče utisak da se Krizni štab polarizovao, oni čiji predlozi "ne prolaze" zapravo to tumače samo razlikom u gledištima između lekara i predstavnika države: prvi su usmereni isključivo na suzbijanje epidemije, dok drugi moraju da kalkulišu zbog ekonomije.

Tako je premijerka Ana Brnabić juče i javno potvrdila da je lično potpuno protiv zabrane kretanja i zatvaranja prodavnica i zanatskih radnji vikendom, "jer ti građani moraju da zarađuju i hrane svoju decu". Ona je rekla da će zabrana biti uvedena ukoliko bude neophodna, ali je napomenula da veruje u odgovornost pojedinaca i da će ljudi poštovati mere, kao i da neće biti velikih slavlja i okupljanja za Svetog Nikolu.

- Ne volim da ograničavam ljude u slobodi kretanja. Mi smo to radili, ali su ovi što nam spočitavaju da to treba ponovo da radimo podneli tužbu protiv Republike Srbije zbog diskriminacije starijih osoba koje nisu mogli da izlaze u martu i aprilu, tako da ne možete udovoljiti ljudima - rekla je Brnabićeva.

- Na Kriznom štabu sam rekla da ne sme da se podleže pritiscima ni medija, ni posebno tviter-javnosti i drugih društvenih mreža. Ne vidim nikakav problem da kada vam brojevi padaju odložite odluku oko Nove godine, koja treba da stupi na snagu za 16 dana. Pa valjda želite da vidita kako će biti. I mnoge druge ozbiljne zemlje, kao što su Francuska i Austrija, tako rade. Ukoliko brojevi nastave da padaju, a to zavisi od svakoga od nas, mislim da ćemo moći bar vikendom do 14 ili 15 časova da pustimo te ljude da rade.

Premijerka je rekla da rizik od zaražavanja nije svuda isti i da zaposleni koji rade do 17 sati sada realno ne mogu da kupe poklon deci za Novu godinu, osim ako ne izlaze sa posla, što ne podržava.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)