ZA STRANCE OBAVEZAN TEST, NAŠI MOGU U IZOLACIJU: Krizni štab produžio mere o radnom vremenu i usvojio kontrolu za ulazak u Srbiju

B. RADIVOJEVIĆ

15. 12. 2020. u 07:45

OSTAJE katanac na sve od 17 sati, izuzev apoteka, prehrambenih prodavnica i benzinskih pumpi, a za ulazak u Srbiju se za strance od 20. decembra uvodi obavezan PCR test, ne stariji od 48 sati, dok će naši državljani moći da uđu i bez testa, ali onda imaju obavezu da 10 dana provedu u kućnoj izolaciji.

ЗА СТРАНЦЕ ОБАВЕЗАН ТЕСТ, НАШИ МОГУ У ИЗОЛАЦИЈУ: Кризни штаб продужио мере о радном времену и усвојио контролу за улазак у Србију

Foto AP

Ta mera se može prekinuti ako naknadno urade PCR i rezultat bude negativan. Ograničenje radnog vremena biće ponovo razmatrano u petak.

To su mere koje je juče predložio Krizni štab, posle sat i po zasedanja. Odluka o ograničenom radnom vremenu tokom nedelje i katanac vikendom zapravo je samo produžena, jer je prethodna na snazi bila do danas. Epidemiološki filter za ulazak u Srbiju važiće do 10. januara.

Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba, rekla je posle sednice da su dosadašnje mere dale efekte i da se vidi kontinuirani pad broja novozaraženih.

- I procenat pozitivnosti opada, a imamo i povoljniji odnos otpusta i prijema u bolnicama, iako je zdravstveni sistem još preopterećen - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Krcato u beogradskoj "Areni" 480 pacijenata, od kojih 350 na kiseoniku, Foto P. Milošević

Ona je naglasila da se u bolnicama koje imaju trijažne ambulante registruje manji broj pregleda, za trećinu manji od maksimalnog koji smo imali.

- Zabrinjava to što je veći procenat onih koji zahtevaju hospitalizaciju, više je težih formi bolesti među onima koji se jave lekaru - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

VIŠE INFICIRANIH BEBA

U BOLNICI za dečje i plućne bolesti u KBC "Dragiša Mišović" na lečenju je 18 dece inficirane virusom korona. Dr Olivera Ostojić, upravnica bolnice, kaže da su tokom vikenda imali više otpusta mališana, nego prijema.

- Poslednje nedelje karakteriše to što dobijamo na bolničko lečenje više mlađu decu, bebe, inače imamo sve uzraste do 17 godina - navela je Ostojićeva.

- Kod neke dece dođe do kratkotrajne potrebe za kiseonikom ili se potvrdi upala pluća. Od sredine marta do danas u ovoj dečjoj bolnici lečeno je više od 600 pacijenata, od kojih je desetak imalo nešto težu kliničku sliku.

Od petka registrujemo smanjenje broja novih slučajeva zaraze, ali to je zasad jedini parametar koji ide u željenom smeru. U bolnicama se i dalje povećava broj hospitalizovanih, i sad ih je čak 8.842, a i na respiratoru je više pacijenata nego ikad do sada - 334. Ta dva pokazatelja su mnogo važnija za procenu epidemiološke situacije nego broj novoinficiranih. I procenat pozitivnosti je visok: od 15.765 testiranih u poslednja 24 sata, 4.932 je pozitivno, a od posledica kovida je preminulo još 49 osoba.

Samo u tri grada u poslednja 24 sata registrovano je više od 2.000 inficiranih: u Beogradu - 1.167, Novom Sadu 271 i Kragujevcu - 205. Lekare, međutim, zabrinjava veliki broj obolelih sa teškom formom kovida, koji moraju u bolnicu i na terapiju kiseonikom. Zbog vikenda je u poslednja 24 sata njih, ipak, bilo manje, ali infektolozi ne veruju da će se takav trend nastaviti. Tokom noći je u privremenu bolnicu u beogradskoj "Areni" primljeno 29 pacijenata, a otpušten je 21 pacijent, dok je radnim danima primano i po 40 do 50 obolelih.

- Kod nas je 480 pacijenata, od kojih 350 na kiseoniku i praktično su sva mesta sa kiseoničkom potporom popunjena - kaže potpukovnik dr Predrag Bogdanović, kardiolog, glavni medicinski koordinator ove privremene kovid-bolnice.

- Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 94. Imamo 308 muškaraca i 172 žene. Pacijenti su zasad stabilni, ali dolaze sve teži i teži, ovoga puta svi dolaze sa težom kliničkom slikom, leže kod nas najmanje 10, a obično 14 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!