KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Prvo obraćanje nakon ubođenja novih mera (VIDEO)

Novosti online

04. 12. 2020. u 15:01

U PALATI Srbija održava se konferencija Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Na konferenciji govore državni sekretar Mirsad Đerlek i Edita Stokić, direktorka KC Vojvodine.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Прво обраћање након убођења нових мера (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Na početku konferencije Mirsad Đerlek je saopštio je nove podatke vezane za virus korona.

- U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.497 osoba, njih 7.782 bilo je pozitivno, dok je nažalost preminulo 69 ljudi! Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut" na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 270 pacijenata - rekao je on.

Najviše je zaraženih u Beogradu - 1975, zatim 475 u Novom Sadu, Kragujevcu 288, Nišu 253, Kraljevu 207, Pančevu 172 i ostalio ispod 100.

- U KC Vojvodine nalaze se 422 pacijenta koja su hospitalizovana, 25 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji. Veliki broj njih se nalazi na intenzivnoj kiseoničkoj potpori - rekla je dr Stokić.

I Sajam će biti pretvoren u kovid bolnicu, dodala je ona.

U Urgentnom centru bilo je 160 pregleda.

- Uočili smo da je poslednjih nedelja priliv pacijenata bio velik, ali su oni sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali i oni koji su kritično oboleli pacijenti. Svaka naša jedinica ima i jedinicu intenzivne terapije gde se oni hospitalizuju - rekla je ona.

Kako je navela, zdravstveni radnici u KC Vojvodine nisu mogli da izmaknu oboljevanju korona virusom.

- Još uspešno uspeva da pokrije sve kapacitete za kadrovima, premeštanjem zdravstvenih radnika iz jedne ustanove u drugu - istakla je dr Stokić.

Dr Đerlek je naveo da se vakcina pojavljuje u rekordnom roku i da će biti od izuzetnog značaja u teškoj borbi protiv kovida 19.

Podsetmio, u Srbiji su zbog širenja virusa kovid 19 danas stupile na snagu nove, oštrije mere, i ovo je prvo obraćanje članova Kriznog štaba nakon što su one usvojene.

Kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi, neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova. Ovim objektima je dozvoljeno da obavljaju dostavu hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Pumpe, apoteke, ordinacije radiće bez ograničenja. Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 do 15 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)