DR DANICA GRUJIČIĆ: Srbija treba da ima nuklearne elektrane! Černobilj je bio, ali pre 40 godina! (VIDEO)

Novosti online

03. 12. 2020. u 15:25

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: Србија треба да има нуклеарне електране! Чернобиљ је био, али пре 40 година! (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

NUKLEARNE energije se ne treba plašiti, treba je znati, ispitivati i kontrolisati, a mi u Srbiji možemo sve to, poručila je danas dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i načelnica Odeljenja za stereotaksičnu neuroradiohirurgiju, gama-nož.

Grujičić je na konferenciji "Nuklearna sigurnost danas", koju je organizovao Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, govorila na temu značaja radioterapije, radiohirurgije i nuklearne medicine u lečenju onkoloških bolesnika

- Ono što bismo želeli u kratkom roku da uradimo, posebno ako nam država izađe u susret i ako krenemo da gradimo novu zgradu za onkologiju, jeste nabavka nabavka novih aparata sa čestičnim zračenjem - izjavila je Grujičić.

Prema njenim rečima, značaj nuklearne energije u medicini postaje sve veći, počevši od dijagnostike, preko terapije do onoga što najviše interesuje – šta će se sve razvijati u budućonsti.

- Nuklearna medicina predstavlja poseban vid specijalizacije. Zahvaljujući lekovima, koji su obeleženi posebnim supstancama i materijama, a koji se ubrzgavaju u krvne sudove pacijenta, možete tačno da vidite gde se odvijaju određeni patološki procesi – objašnjava Grujičić.

Naglašava da osim toga, u nekom broju slučajeva, ti lekovi mogu da budu korisni u lečenju tumora kao što su tumori štitaste žlezde, neuroendokrini tumori, i kako naglašava, "verovatno u budućnosti za čitav sijaset bolesti koji će moći tako da se leče".

- SPECT gama kamera je nešto što je već dugo godina u upotrebi. Razvojem radiohirurgije mi dobijamo aparate koji su u stanju da zamene hiruršku intervenciju, te se na minimalno invanzivan način, pacijent moćže lečiti, zalečiti I izlečiti – kaže Grujičić.

Osim iks i gama zraka, koji se najčešće koriste u radio terapiji, ističe da ono što što je predmet interesa nuklearne medicine je zračenje česticama, koje je najprezicnije zračenje koje danas postoji.

- Da bi se neki tumor u orgainzmu ozračio, tretirao na određen način, zraci moraju proći i kroz zdravo tivo. Naši fizičari i inženjeri su kosntruisali takve sprave koje to oštećenje mogu učininti minimalnim. Međutim, kod čestičnog zračenja tog oštečenja uopšte nema - napominje.

Kako navodi, danas se najčeše koriste proton čestice, a u ispitivanju su i mnoge druge, koje se takođe se mogu koristiti u lečenju.

- Ono što Srbija treba da ima je, ne samo korišćenje nuklearne energije za lečenje pacijenta i naučna ispitivanja, već i kao najčistiju energeriju - nuklearne elektrane - smatra Grujičić.

- Kad se to spomene pomisli se na Černobilj, ali to je bilo pre 50 godina. Tehnologija je napredovala a sgurno je da bismo zdravo živeli i da se ne bismo razboleli nuklearna energija, može da bude izvor energije, koji je najbezbedniji i najčistiji – zaključila je dr Grujičić.

(eKapija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)