BEZ SIMPTOMA NEĆE U KARANTIN: I pored toga što su im članovi porodice zaraženi, mnogi radnici ostaju na poslu

J. Ž. S.

27. 11. 2020. u 11:00

SAMOIZOLACIJA kod radnika čiji su članovi porodice zaraženi koronom, a pritom nemaju nikakve simptome, u velikom broju slučajeva i ne postoji. Niti na tome insistiraju radnici, a još manje gazde. Kada nemaju simptome poslodavci im uglavnom savetuju da dolaze na posao, a mnogi zaposleni se i ne bune pošto ne žele zaradu umanjenu za 35 odsto.

БЕЗ СИМПТОМА НЕЋЕ У КАРАНТИН: И поред тога што су им чланови породице заражени, многи радници остају на послу

Foto EPA

Kako naglašava Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, zbog epidemije, mnogim fabrikama, ali i državnim ustanovama i javno-komunalnim preduzećima preti manjak radne snage. Slično je, tvrdi ona, i u namenskoj, a nedostaje i tehničko osoblje u pravosuđu.

- Mnoge fabrike zbog toga predlažu dvanaestočasovno radno vreme kao radnu obavezu - kaže Savić. - Plan je da jedan radi za troje, pa oni koji su zdravi moraju da povuku i za bolesne.

Naša sagovornica navodi da ako su ukućani zaposlenog sa simptomima kovida, ali nemaju pozitivan test, on uglavnom ne ide u kućni karantin. Mnogi i ne prijavljuju kontakte i ostaju da rade da im se ne bi umanjila plata.

- Broj zaraženih je ogroman, a situacija među radnicima izuzetno loša. Primera radi, "Bambi" je testirao sve radnike u proizvodnji, što nije urađeno slučajno - tvrdi Savićeva.

Prema rečima Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, nema nijednog zabeleženog primera sankcionisanja radnika zbog samoizolacije od strane poslodavaca. Međutim, tvrdi on, oni nemaju mnogo razumevanja za rad od kuće, niti nadoknađuju radnicima troškove telefona, interneta...

- Većina poslodavaca savetuje zaposlenima da čim primete neki od mogućih simptoma kovida ostanu kod kuće - kaže naš sagovornik. - Tom prilikom prihvataju potvrde izabranog lekara, fotokopiju nalaza zaraženog člana porodice, a neki veruju i na reč. Mislim da još ima neke tolerancije i nema potrebe da vas u ovako kritičnoj situaciji neko tera da donesete papir.

Orbović naglašava da će mnogi koji nemaju simptome, a neko od članova porodice im je pozitivan, dolaziti na posao, jer ne mogu da izdrže mesec sa umanjenom zaradom. Zato je SSSS tražio od premijerke Ane Brnabić i Vlade da, po hitnom postupku, donese uredbu, umesto postojeće preporuke, kojom će propisati da su svi poslodavci dužni da zaposlenima koji odsustvuju sa rada zbog kovida ili kućnog karantina, obezbede pravo na naknadu u visini pune zarade.

- Niko ne govori o ustanovama i fabrikama kao leglima zaraze, već samo o splavovima i klubovima - ističe Orbović. - Primera radi, u smederevskoj železari je trenutno oko 800 obolelih radnika.

I KONTAKTI NA BOLOVANjU

VEĆ u kovid-ambulanti lekar zaraženom treba da uzme podatke o kontaktima, koje dostavlja epidemiološkoj službi. Kada njihova imena uđu u zdravstveni sistem, treba da odu kod izabranog lekara i traže bolovanje po osnovu kućnog karantina. Preporuka Vlade je da u tom periodu dobijaju 100 odsto zarade, ali zakon predviđa 65 odsto, kao i za regularno bolovanje. Ipak, veliki deo javnih službi dobija celu platu, a i pojedini privatnici su poslušali preporuku Vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024