ODE NAŠA ZLATNA MINJA: Neverica među komšijama preminule devojčice, verovali su i nadali se da će se oporaviti od posledica požara

A. VOJINOVIĆ

27. 11. 2020. u 09:00

PRERANA smrt petnaestogodišnje Minje D. koja je u utorak podlegla povredama nastalim 27. oktobra u požaru koji je buknuo u stanu zgrade na beogradskom Dorćolu, potresla je javnost Srbije.

ОДЕ НАША ЗЛАТНА МИЊА: Неверица међу комшијама преминуле девојчице, веровали су и надали се да ће се опоравити од последица пожара

Spasioci devojčicu spustili sa 10. sprata / Foto TvitiTi

Devojčica je u sredu ujutro preminula u Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj gde je posle pogoršanja stanja nakon pet operacija, od kojih su, kako saznajemo, tri bile transplantacije kože, prebačena iz Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu.

Kako "Novosti" saznaju, Više javno tužilaštvo, izdalo je nalog za obdukciju. Kada budu poznati njeni rezultati, Tužilaštvo će odlučiti o daljim koracima. Posle obdukcije, biće poznati datum i mesto sahrane nesrećne devojčice.

U soliteru u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu u kojem je Minja živela i gde je krajem oktobra izbio požar na desetom spratu, u četvrtak je vladao muk. Ni dan posle devojčicine smrti, komšije su sa suzama u očima govorili o Minji. Niko od njih i dalje ne može da veruje da njihove "male komšinice više nema".

- Ne mogu da se pomirim sa istinom da je dete preminulo. Plačemo od juče otkad smo čuli da je podlegla povredama - uplakana, govori nam komšinica Ivana Atanacković. - Moj sin je išao sa Minjom u razred kada su išli u osnovnu školu "Braća Baruh". Mnogo ga je potresla njena smrt. Verovali smo da će sve biti dobro.

Komšija Miloš Jovanović, kaže da je bio ispred zgrade kada se sve dešavalo.

Miloš Jovanović

- I sada vidim Minju pred očima i čujem je kako zapomaže sa terase koja je gorela - vidno potresen kaže nam Jovanović. - Velika tragedija zaista. Imam unuku njenih godina, poznavale su se. I pored truda onih hrabrih momaka sa gradilišta ode nam to divno dete. Ode naša zlatna Minja.

Minjina smrt potresla je porodicu, prijatelje, drugare iz škole... Osim petorice hrabrih Pančevaca koji su uspeli, rizikujući svoje živote da je spasu sa terase desetog sprata, vest o njenom odlasku šokirala je i dvojicu momaka koji su za Minju donirali kožu. Jedan od njih, Ognjen Todorović (38) kazao je novinarima u četvrtak:

- Nije izdržala... Ležim ovde sav u ranama i ne mogu da verujem šta se dogodilo... Deo nas, mene i Nenada Stankovića, koji je takođe donirao kožu, otišli su s njom.Osećam se kao da mi je umro neko moj najrođeniji. Kao da mi je rođena sestra.

Požar je izbio u stanu na desetom spratu, a Minja je u tom trenutku bila sama u kupatilu. Vatra se brzo proširila na ceo stan, a devojčici je jedini izlaz bio na terasi odakle je dozivala upomoć. Spasli su je radnici sa obližnjeg gradilišta Pavle Gavura, Lazar Ereš, Nemanja Držaić, David Nika i Nenad Janković, spuštajući je sa terase 10. na deveti sprat.

Stan u kom je planula vatra

Javnost je verovala da će se devojčica izvući, prebrodriti ozbiljna i duga lečenja, ali i da će se oporavljena i srećna vratiti porodici i drugarima u školi. Nažalost, posledice opekotina bile su fatalne...

TODOROVIĆ: KAO DA MI JE UMRLA SESTRA

POSLE požara humani ljudi su odmah ponudili pomoć, najpre za saniranje potpuno izgorelog stana, a vrlo brzo su se javili davaoci krvi kao i donori kože. Kompatibilni donori bili su Ognjen Todorović (38) i mladi Nenad Stanković (18), čija koža je transplantirana nesrećnoj Minji. Oni se i dalje oporavljaju od operacija koje su imali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima