PODNETO OKO 2.000 KRIVIČNIH PRIJAVA: Veliki broj roditelja koji sumnja da su im deca oteta iz porodilišta se nije obratio sudu

V.C.

25. 11. 2020. u 13:32

VEĆINA roditelja koji sumnjaju da su im bebe ukradene iz porodilišta nije podnela predloge sudu za otkrivanje činjenica o statusu njihove dece, kaže za "Novosti" Radiša Pavlović, predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

ПОДНЕТО ОКО 2.000 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА: Велики број родитеља који сумња да су им деца отета из породилишта се није обратио суду

Foto: EPA

On navodi podatak da su oko 2.000 krivičnih prijava roditelji podneli MUP i tužilaštvu, dok je predloge sudu po novom zakonu podnelo samo njih 684.

ADVOKATSKE PREVARE?

NEKA tužilaštva su pitala roditelje koji su podneli krivične prijave da li žele da im predmeti ostanu kod njih ili da ih prebace u sud. Međutim, ima i slučajeva da su advokati, po prethodnom punomoćju roditelja za podnošenje krivičnih prijava, bez njihovog znanja predmete prebacili sudstvu. Takve slučajeve ćemo obelodaniti - kaže Pavlović.

- Ni ja nisam podneo, iako tražim dva sina - kaže Pavlović, koji je i član Vladine komisije za nestale bebe.

- Mi verujemo da ćemo do istine doći preko Vladine komisije, policije i tužilaštva, ali ne sporimo da je svaki roditelj imao pravo da izabere. Sudski postupak je hitan, i samim tim mora biti kus, a naš put je duži, ali smo ubeđeni da ćemo njime doći do istine šta se desilo sa našom decom.

Pavlović dodaje da, kad jednom bude doneta sudska odluka, država stavlja tačku na te slučajeve, a nezadovoljni roditelji moći će samo da se žale na visinu odštete, ali ne i na činjenicu da do istine o deci nisu došli. Zato se Udruženje uzdaje u istrage u koje će biti uključena i Vladina komisija, sa kojom svi organi moraju da sarađuju, a koja će predmete tretirati ne kao krivično delo promene porodičnog stanja, koje zastareva, već kao otmicu, kidnapovanje i trgovinu ljudima, koji ne zastarevaju. Tek kada saznaju istinu, moći će da razmišljaju o eventualnoj odšteti, smatra Pavlović.

Takođe dodaje da su oni u toku sa više od 400 pretkrivičnih postupaka širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna