VOJNI ROK DA ILI NE: Većina građana za vraćanje, ističu se dva razloga

Novosti online

24. 11. 2020. u 15:38

ВОЈНИ РОК ДА ИЛИ НЕ: Већина грађана за враћање, истичу се два разлога

Foto Ministarstvo odbrane

OKO 73 odsto ispitanika smatra da je potrebno vratiti vojni rok zbog discipline mladih i tradicije, pokazuje istraživanje „Stavovi građana o bezbednosti“, čije je rezultatepredstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije kojoj veruje 65 odsto građana, koji takođe smatraju da u vojsci ima najmanje korupcije, rekla je istraživačica BCBP Marija Ignjatović i dodala da građani veruju da Vojska može da zaštiti zemlju.

Kada je reč o bezbednosnim pretnjama, građani smatraju da najveće pretnje dolaze iznutra - 73 odsto građana kao bezbednosnu pretnju vidi belu kugu i narkomaniju (69 odsto), a kao najveće spoljne pretnje vidi migrante (20 odsto), velike sile (18 odsto), SAD (17 odsto) i kosovsko pitanje (15 odsto).

Foto: Ministarstvo odbrane

Na pitanje u šta treba ulagati, građani na prvo mesto zbog korona virusa stavljaju zdravstvo, zatim nabavku oružja, smanjenje zagađenja, povećanje plata za vojsku i policiju, ulaganje u odbranu od poplava i drugih prirodnih nepogoda i u opremanje policije.

Ignjatović je istakla da se iz toga vidi da su stavovi građana donekle oprečni, jer misle da najveće pretnje dolaze iznutra, a da treba jačati tvrdu moć i ulagati u vojsku i policiju.

Foto: Ministarstvo odbrane

Posle Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, na trećem mestu građani veruju medijima.

Istraživačica BCBP Marija Pavlović rekla je da se građani u Srbiji osećaju bezbedno i to pre svega u svom domu, ali da ne misle da državni organi doprinose njihovom osećaju bezbednosti.

Kada je reč o epidemiji, Pavlović je rekla da je istraživanje sprovedeno krajem septembra i početkom oktobra i da se tada 63 odsto građana osećalo bezbedno, prenosi portal 021.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Matori Kesa

24.11.2020. 20:06

Opet propagandna masina radi - KAKVO poverenje vojska ima - Laz - ko nema posla sa vojskom mozda je u zabludi a ko ima kontakte ili je pri i u vojsci reci ce vam da je vojska totalno u autu !

Bocan

25.11.2020. 07:45

Mislim da je naj bitnije za služenje vojnog roka, oslobađanje od predrasuda, nametnutih u dosovo izdajnički vreme. Posle odsluženja, nema velikog straha od odbrane zemlje. Upoznaje se timski rad i poverenje u saborce. Dobijaju se prijatelji za ceo život. Samo je važno da nema izživljavanja

Boki

30.11.2020. 12:23

Nikada mi nece biti jasni ovi sto su protiv vojnog roka/obuke. Zasto je toliko tesko shvatiti da u slucaju ratnog stanja posle prvog ima i drugi i treci poziv! Drugim rijecima niko nece biti postedjen ukoliko do toga dodje ostaje jos samo pitanje jel’ zele da budu glineni golubovi ili da daju sebi sansu za prezivljavanje. Shvatite da vojni rok sluzite prije svega zbog sebe, zarad vase osposobljenosti u slucaju da vam zatreba.