MATI GLIKERIJA GOVORILA NA SAHRANI RAŠČINjENOG ARTEMIJA: Evo kako je oslovljavala nekadašnjeg episkopa (VIDEO)

V. Mitrić

24. 11. 2020. u 11:00

МАТИ ГЛИКЕРИЈА ГОВОРИЛА НА САХРАНИ РАШЧИЊЕНОГ АРТЕМИЈА:  Ево како је ословљавала некадашњег епископа (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

NA sahrani nekadašnjem episkopu raško prizrenskom Artemiju u Manastiru Nova Nikeja, koji je posle raščinjenja odlukom Sabora SPC u novembru 2010, podigao u svom rodnom selu, kod Valjeva, u blizini manastira Lelić i Celije, govorila je igumanija Manastira Celije, mati Glikerija, koja je otkrila da je 17 puta dolazila u novo mesto boravka tog jednog od najčuvenijih učenika oca Justina Popovića.

Naglasila je da je, preko vladike Milutina, tražila, uz peticiju koju je potpisalo 15. 000 vernika da Sabor SPC preispita njegovu odluku o raščinjenju.

Pomenula je da je reč o duhovniku Manastira Celije u koji je ona došla i pre oca Justina, koji je tu bio do kraja života, stvarajući velika dela i šireći veru Hristovu u teškim trenucima.

Mati Glikerija je, bez obzira što je za SPC, reč samo o Marku Radosvaljeviću, oslovljavala ga rečju vladika.

Iz reda sveštenstva i monaštva SPC na sahrani nekadašnjeg episkopa raško prizrenskog, inače rođaka vladike Nikolaja, bila je samo ova igumanija sa tri monahinje.

Šta je još pričala mati Glikerina, pogledajte u video-snimku ispod teksta:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zana

24.11.2020. 19:21

Онолики народ из Ниш, Врбаса, Земуна, Београда, Зајечара, Сремске Митровице, Руме, Звечана, Лепосавића Подгорице, Ужаца, Чајетине, Милановца, Бора....Били су и неки локални свештеници!

Ismail

26.11.2020. 00:58

@Zana - Mora se imati u vidu da je prisustvovalo brojno monaštvo Raško-Prizrenske eparhije u egzilu, koja ima oko 300 monaha i monahinja, što je od prilike podjednako broju monaha i monahinja koliko ima SPC u Srbiji. Napr. u Crnoj Gori ima 80 monaha i 104 monahinje. Na žalost u svoj toj masi sveta na 10km od Valjeva bilo je samo nekoliko automobila sa valjevskom registracijom. Ljudi su kilometrima daleko ostavljali stotine automobila jer nisu mogli da priđu mestu sahrane.

Nn

25.11.2020. 23:58

I sad se pitam, dali je Vladika Artemije morao da bude rascinjen, a Onaj tamo u Bosni snimljen u bludnim radnjama nije. Kacavenda nije rascinjen. Mislim da to nasa crkva treba da preispita.