VOJSCI JESTE MESTO NA SAHRANI CRKVENIH VELIKODOSTOJNIKA: Polemika u javnosti zbog učešća Garde VS na ispraćaju patrijarha Irineja

V. M.

22. 11. 2020. u 21:32

POČASNA straža garde Vojske Srbije ispred Hrama Svetog Save, tokom sahrane patrijarha Irineja, izazvala je u nedelju polemiku na društvenim mrežama.

ВОЈСЦИ ЈЕСТЕ МЕСТО НА САХРАНИ ЦРКВЕНИХ ВЕЛИКОДОСТОЈНИКА: Полемика у јавности због учешћа Гарде ВС на испраћају патријарха Иринеја

Foto Tanjug

Ipak, uprkos zamerkama koje su neki iznosili, Srbija u tome nije izuzetak, a svečane jedinice učestvuju u sličnim obredima i u mnogim drugim državama.

Lider LSV Nenad Čanak na "Tviteru" je upitao "šta tačno radi vojska sekularne države na sahrani verskog poglavara":

- Po važećem Ustavu Srbije, država i Crkva su odvojene i nijedna konfesija ne može se nametnuti za državnu. Ovako, ako vojska danas snosi kovčeg, sutra će joj popovi komandovati i šta i koga.

Međutim, u odgovorima je brzo dobio niz fotografija koje pokazuju da takva praksa nije ni neuobičajena, ni protivna principima sekularne države. Između ostalog, objavljena je fotografija sahrane njujorškog nadbiskupa 2015. godine, kraj čijeg odra stoji počasna straža policije. Slično je bilo i u Grčkoj na sahrani arihiepiskopa atinskog i sve Grčke Hristodulosa 2008. godine, kada je njegove posmrtne ostatke nosio počasni vod grčke vojske. Učešće vojske u verskim obredima u sličnim situacijama u Grčkoj je, inače, sasvim uobičajeno, kao i u Rusiji i drugim pravoslavnim zemljama.

U SPC učešće vojske objašnjavaju kao simboličnu vezu patrijarha i Crkve sa svim delovima društva, ali podsećaju i da je upravo za vreme njegove uprave verska služba vraćena u Vojsku Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda