DEVET MILIONA EVRA ZA NAUČNIKE: Fond za nauku Republike Srbije finansira novi program istraživanja

B. Borisavljević

08. 11. 2020. u 11:14

FOND za nauku Republike Srbije, u naredne dve godine finansiraće 59 PROMIS projekata, ukupne vrednosti 8.964.163 evra - saznaju "Novosti".

ДЕВЕТ МИЛИОНА ЕВРА ЗА НАУЧНИКЕ: Фонд за науку Републике Србије финансира нови програм истраживања

Rukovodioci PROMIS projekata

Maksimalan budžet jednog projekta iznosiće do 200.000 evra, a program će okupiti 317 istraživača koji će raditi osnovna i primenjena istraživanja iz svih oblasti nauke - prirodne, tehnika i tehnologija, medicina, biotehnika i društveno-humanističke nauke.

Prema rečima Milice Đurić Jovičić, v. d. direktorke Fonda za nauku, za PROMIS pilot-program postavljeni su visoki kriterijumi, po ugledu na evropske. Za evaluaciju projekata angažovani su inostrani stručnjaci iz više od 60 zemalja, kako bi se obezbedio kvalitet i nepristrasnost. Kriterijumi za dvostepenu evaluaciju bili su unapred definisani i poznati naučnicima tokom pripreme predloga.

- U prvom stepenu svakom projektu dodeljena su tri inostrana recenzenta, čija se ekspertiza poklapa sa oblašću projekta - navodi Đurić Jovičić. - Drugi stepen evaluacije je radio sedmočlani Programski odbor, takođe sastavljen od međunarodnih stručnjaka, pred kojima su istraživači uživo predstavljali projekte i odgovarali na pitanja. Od 585 podnetih predloga, kao najviše rangirani odabrani su projekti 59 timova.

Ona ističe da su neki od istraživača koji rade na projektima istakli koliko im znači ovaj program, kako za razvoj karijere, tako i za osamostaljivanje i usavršavanje u struci.

- Periodično ćemo raspisivati nove javne pozive za PROMIS program kako bi i drugi mladi istraživači dobili priliku da stiču iskustva, ojačaju svoje profesionalne kapacitete, pripreme se za konkurisanje za druge istraživačke i razvojne projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, okupljaju timove i razvijaju ideje - kaže Đurić Jovičić. - Ovaj program je deo sistemskog plana razvijanja okruženja koji će im obezbediti kvalitetne uslove za naučno-istraživački rad i ostanak u zemlji.

Naša sagovornica ističe da će rezultati istraživanja u okviru ovog pilot programa imati najširu primenu u svakodnevnom životu, od zaštite životne sredine, očuvanja kulturnih spomenika, poboljšanja zdravstvene zaštite i psihijatrijskog lečenja, kreiranja novih energetskih materijala, konzervacije biljnih resursa i druge korisne namene.

Milica Đurić Jovičić, v.d. direktorke Fonda za nauku

Program za izvrsne projekte mladih istraživača PROMIS je od strateškog značaja za Republiku Srbiju i namenjen je izvrsnim projektima mladih istraživača u ranoj fazi karijere. Napravljen je po uzoru na evropske programe i pruža mladim doktorima nauka šansu da osmisle sopstvena istraživanja, formiraju timove, rukovode projektima i sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama i istraživačkim centrima u Srbiji i svetu.

OD PAMĆENjA DO KANCERA

MEĐU projektima koji su dobili "zeleno svetlo" su izrada nove konfiguracije elektroda za poboljašanje pamćenja, dizajniranje i razvoj biokompatibilnog i biorazgradivog hidrogela koji će se koristiti u pretkliničkim istraživanjima kancera da bi mogli da "vidimo" da li antikancer lekovi deluju na ćelije raka "in vivo". Na listi je dizajniranje i konstrukcija biosenzora koji bi predstavljao inovativno dijagnostičko sredstvo za rano otkrivanje malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)