BEZ PASOŠA KOD KOMŠIJA: Od 10. novembra samo uz ličnu kartu u Severnu Makedoniju i Albaniju

Tanjug

30. 10. 2020. u 17:28

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na konferenciji o "malom Šengenu" postignut dogovor o tri tačke – radnim dozvolama, međusobnoj pomoći kod elementarnih nepogoda i bržem carinskom radu.

БЕЗ ПАСОША КОД КОМШИЈА: Од 10. новембра само уз личну карту у Северну Македонију и Албанију

Foto: Zoran Jovanović Mačak

- Postignut je potpuni dogovor oko radnih dozvola, pomoći u elementarnim nepogodama, kao i u vezi bržeg carinskog rada, kako bi kamioni i građani što kraće čekali na granicama - objasnio je on.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se do 10. novembra završi sve u vezi mogućnosti putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Najavio je da će se nastojati da do 10. novembra budu završene sve tehnikalije, pa će automobilom otputovati do granice sa Severnom Makedonijom, zatim i Albanije, kako bi na ličnom primeru pokazao i uverio se da je moguće putovati u te zemlje samo uz ličnu kartu.

Naveo je da sa Albanijom još nismo imali takvu mogućnost, iako su vođeni razgovori o tome, te da predstoji razmena nota.

Preneo je da se razgovaralo i o tome kako da zajednički snažimo zajedničku političku poziciju, pred svaki samit, poput onog koji će, u okviru Berlinskog procesa, 10. novembra biti održan u Sofiji.

- Da napravimo politički dogovor da jedni druge podržavamo pri izboru u međunarodna tela ili kada imamo interes za nekog drugog da glasamo zajedno. I to bi trebalo još bolje da funkcioniše u budućnosti - rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovarano i o investicijama, i pokušaju da se zajednički predstave projekti, kako bi se dobio najveći deo novca od osam plus jedne milijardi evra od EU.

Razgovarano je, dodao je, i o konkretnim projektima, kao što je Biznis savet, u kojem bi bile po tri najmoćnije firme iz svih pet plus jedan teritorija, koje će na najbolji mogući način sagledavati interese biznisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)