NAJVEĆI SUD U SRBIJI BLIŽI GRAĐANIMA: U Palati pravde otvoren infopult o Višem sudu u Beogradu

Tanjug

26. 10. 2020. u 18:04

GODINU dana nakon svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade Palate pravde, danas je svečano otvoren Info pult Višeg suda u Beogradu na kojem će građani moći na brz, efikasan i transparentan način da se upoznaju sa organizacijom i nadležnošću najvećeg suda tog ranga u Srbiji, koji je smešten u dve fizički odvojene zgrade.

НАЈВЕЋИ СУД У СРБИЈИ БЛИЖИ ГРАЂАНИМА: У Палати правде отворен инфопулт о Вишем суду у Београду

Foto: Tanjug

Na Infopultu, koji je izgrađen uz podršku naroda SAD-a i Misije USAID u Srbiji, građanima će biti dostupne potrebne informacije u vezi sa procedurama i načinu na koji mogu ostvariti svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava pred sudom, rekao je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

Takođe, tu će im biti pružene informacije u vezi sa alternativnim načinima rešavanja sporova, uslovima i načinu na koji mogu ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć, mogućnostima pružanja stručne pomoći i podrške svedocima i oštećenima u predmetima pred tim sudom, kao i u vezi sa drugim uslugama koje sud pruža, dodao je predsednik Višeg suda u Beogradu.

Ideja info pulta je da se na lako dostupan način građanima približi rad i funkcionisanje velikog pravosudnog sistema i obezbedi lakše snalaženje onima koji dolaze u Palatu pravde u kojoj je, kako je podsetio Stepanović, pored Višeg suda, smešteno još nekoliko pravosudnih instititucija.

Naglasio je da je jačanje vladavine prava i transparentnosti javnih institucija, kao univerzalnih vrednosti, prioritet su u radu Višeg suda u Beogradu, ističući da je ovo važan preduslov za povećanje poverenja građana u ovu granu vlasti i podrazumeva pravovremeno informisanje javnosti o radu suda i dostupnost informacija svima pod jednakim uslovima.

Pored infopulta, izrađene su i edukativne brošure koje su svima dostupne.

Direktor Misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa rekao je da je potreba za transparetnošću pravosuđa posebno naglašena u novoj petogodišnjoj Nacionalnoj strategiji za razvoj pravosuđa Srbije, pored efikasnosti, kapaciteta i odgovornosti.

Beogradski Viši sud je jedan od najvažnijih sudova u pravosudnom sistemu Srbije i zadužen je za presuđivanje u nekim od najvažnijih predmeta u zemlji, naveo je de la Rosa ukazujući da je upravo zbog toga je predmet stalne pažnje i interesovanja kako medija, tako i javnosti.

On je istkao da USAID posebno ceni to što je ideja za Infopult došla od samog suda.

"To predstavlja još jedan korak u naporima suda da bude proaktivan u izgradnji transparentnosti i unapređenju pristupa pravdi", zaključio je direktor Misije USAID.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april