UJEDINIO SVOJ ROD: Skanu podržava podizanje spomenika kralju Aleksandru u Ugljeviku

V. Mitrić

22. 10. 2020. u 10:39 >> 11:00

KRALj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj, dobiće spomenik u centru Ugljevika, rekao nam je Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, podsećajući da su Ugljevičani tom velikom srpskom vladaru podigli spomen znamenje 1936. godine, koje su okupatori, na početku Drugog svetskog rata, odmah uništili.

УЈЕДИНИО СВОЈ РОД: Скану подржава подизање споменика краљу Александру у Угљевику

V. Mitrić

San o ujedinjenju, kaže Perić - kralj Aleksandar je ispunio našim precima, koji su ga zato, svim srcem, voleli, poštovali i uvažavali i, na kraju, nikad ga nisu prežalili, posle monstrouznom njegovog ubistva od onih koji su, maksimalno bili ispunjeni mržnjom, ne samo prema njemu, nego i čitavom rodu, koja ih ne prolazi, nažalost, ni do današnjih dana -.

- Mi nismo narod koji mrzi, već narod koji voli, a uz blagoslov našeg kralja Aleksandra, na obližnjoj planini Gučevo, iznad Loznice, podignuta je Spomen kosturnicima izginulim srpskim i austrougarskim vojnicima - kaže Perić.

- To je dokaz srpskog viteštva, primer Aleksandrovog čovekoljublja i rodoljublja, kojeje vodio sa puno ljubavi i bez mržnje prema bilo kome.Lično je otkrio taj spomenik na čijem je otkrivanju bilo dosta naših predaka, iz Ugljevika i okoline, učesnika borbi na Gučevu i Ceru u njihovih poštovalaca - dodaje Perić.

A, podizanje spomenika, posle kraljevog ubistva, u Ugljeviku, pre 84 godine bilo je saboravanje za pamćenje, došle su reke ljudi sa svih strana sa obe obale Drine, Save, Drave, Une...Perić kaže da je - i primereno i lepo da kralj Ujedinitelj ponovo dobije spomenik u Ugljeviku, gde su na vlasti oni čiji su i preci i oni, svim srcem, zahvalni i njemu i njegogom ocu Petru Oslobodiocu, za primer kako najviši u rodu, rame uz rame sa svojim narodom i brane otadžbinu i potom je grade - .

V. Mitrić

V. Mitrić

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, smatra da je odluka lokalne vlasti u Ugljeviku dostojna svakog poštovanja, jer naša istorija je i bogata, i čista i časna i nemamo čega da se stidimo.

- Kralj Aleksandar jeste ličnost pred čijim primerom treba da se zamisle svi oni koji, na bilo koji način, žele da budu na čelu naroda, da budu prvaci, ali ne vladari u najgorem smislu reči – poručuje akademik Kerkez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024