UPITNA EFIKASNOST, A ŠTETI SRCU "Hlorokin" se u Srbiji više ne koristi za lečenje korone

Novosti online

06. 10. 2020. u 11:42

MEDIKAMENT koji je širom sveta korišćen u borbi protiv kovida 19, a potom su ga mnogi povukli, od 16. avgusta nije ni u protokolu lečenja u Srbiji.

УПИТНА ЕФИКАСНОСТ, А ШТЕТИ СРЦУ Хлорокин се у Србији више не користи за лечење короне

FOTO: Depositphotos

Hlorokin, lek protiv malarije koji se jedno vreme širom sveta masovno koristio u borbi protiv koronavirusa, od 16. avgusta se više ne nalazi u zvaničnom protokolu lečenja pacijenata sa kovidom 19 u Srbiji.

 

SZO odustala

Iako su u početku američki, kineski, francuski i drugi ugledni stručnjaci u svetu preporučivali hlorokin i hvalili njegova dostignuća u lečenju od kovida 19, pojedina naknadna istraživanja su pokazala da ovaj lek i nije tako efikasan. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u maju ove godine objavila je da privremeno odustaje od upotrebe hidroksihlorokina prilikom lečenja kovid pozitivnih pacijenta, a pre toga je u medicinskom časopisu Lanset objavljen rad koji navodi da među pacijentima koji su uzimali hidroksihlorokin i hlorikin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema.

Dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, juče nije želeo da precizira zbog čega se hlorokin više ne nalazi u protokolu za lečenje:

- Neću komentarisati protokole za lečenja u javnosti i u medijima. To je stvar za stručnjake.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, kaže da su hlorokin i SAD i zemlje EU prvobitno stavile u protokol lečenja, a da su ga kasnije skinule, jer nije bilo dokaza o njegovom efikasnom delovanju, a sama primena leka, kako navodi, nosi dosta rizika jer je toksičan za srce.

- Hlorokin je davan u skladu sa preporukama koje su postojale u tom trenutku. Kada smo dobijali algoritme za lečenje, hlorokin je ostavljan kao eventualna mogućnost, ali uz maksimalan oprez u njegovoj primeni. Nije se davao tek tako. Preporuka je bila da se mora voditi računa o njegovim negativnim efektima - objašnjava dr Ranković.

On ističe da ovaj lek nije opasan, da se godinama koristi u lečenju malarije i nekih drugih bolesti, ali da je potreban oprez kod onih koji imaju smetnje sa srcem.

- Za sada ne postoji lek koji je sto odsto efikasan u lečenju kovida 19. Sve su ovo samo različiti terapijski pokušaji. Trenutno se govori samo o pozitivnom efektu kortikosteroida deksametazona, simptomatskoj terapiji, primeni vitamina C i visokih doza D vitamina, ali to je zasad sve - objašnjava dr Ranković.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević ističe da je hlorokin vrlo uspešan antimalarik, kao i da je efikasan u lečenju nekih sistemskih bolesti vezivnog tkiva i autoimunih bolesti, ali da se mišljenje stručnjaka razlikuje po pitanju lečenja kovida 19.

 

Jeftin lek

- Mišljenja su podeljena, ali je činjenica da ga neke zemlje još koriste u lečenju. Lek je bezbedan, ali ga, kao i kod drugih lekova, neki ljudi mogu teže podneti, pa se mogu ispoljiti neželjeni efekti i mogući su problemi na srcu - kaže dr Radosavljević.

Dodaje da je hlorokin dosta jeftiniji od leka „remdesivir“, koji se takođe koristi u terapiji i koji košta nekoliko hiljada dolara:

- Potrebno je da prođe još vremena i da se urade ozbiljne analize kako bi se pokazalo koji se lek ili kombinacija lekova pokazala kao najefikasnija u lečenju pacijenata.  

 

PREGLED KARDIOLOGA BIO OBAVEZAN  

Davao se samo pacijentima bez srčanih smetnji

Hlorokin se, inače, kako saznajemo, i do sada u bolničkom lečenju primenjivao sa dosta opreza, a pre primene bilo je neophodno da pacijent ide na pregled kod kardiologa.

- Svi pacijenti su pre uvođenja hlorokina išli na pregled kod kardiologa i rađen im je EKG da bi se ustanovilo da li mogu da ga prime. Zašto je izbačen, ne znam... Protokoli su se menjali. Ovo je deveti po redu. Tako je i hemomicin jedno vreme bio dosta korišćen, da bi posle bio izbačen - kaže stručnjak zaposlen u jednoj od kovid bolnica u Srbiji.

NEŽELjENI EFEKTI HLOROKINA

Očna oboljenja: često

Gubitak apetita: često
Oboljenja gastrointestinalnog trakta: često
Oboljenja nervnog sistema: povremeno
Oboljenja srca: povremeno
Oboljenja krvi i limfnog sistema: retko
Oboljenje imunosistema: veoma retko
Oboljenja uha i vestibularnog lavirinta: retko
Oboljenja jetre i žučne kese: retko
Oboljenja mišićno-koštanog i vezivnog tkiva i kostiju: retko


HLOROKIN SE KORISTI

U profilaksi i terapiji četiri vrste humanopatogenih uzročnika malarije

Kod hroničnog poliartritisa (reumatsko oboljenje više zglobova), uključujući i reumatsko oboljenje zglobova kod dece
Kod sistemskog eritemskog lupusa (oboljenje imunosistema)

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara