DR KON IMA DOJAVE: "Profesor uđe u učionicu i kaže đacima - NE TREBAJU VAM MASKE"

Novosti online

29. 09. 2020. u 16:58

ДР КОН ИМА ДОЈАВЕ: Професор уђе у учионицу и каже ђацима - НЕ ТРЕБАЈУ ВАМ МАСКЕ

Foto: Printscreen

EPIDEMIOLOG Predrag Kon apelovao je na ljude da, kada spremaju slavlja, ipak prate preporuke struke kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

"Treba se adaptirati da se mere poštuju i da se smanji mogućnost prenošenja virusa. Zato ja kažem, nemojte dozvoliti sebi da se jedna divan dan, slavlje, kasnije pretvori u tugu", rekao je on za televiziju "Prva".

Kon je rekao da ni njemu do kraja nije jasno zašto su slavlja ponekad značajnija od čuvanja zdravlja.

On je pojasnio da odluka o produžavanju rada kafića može da se promeni za sat.

"Ali su problematične odluke o organizaciji sajmova i kongresa. Vi ne možete na dan-dva pred da kažete - e sad ne može, jer postoje pripreme", rekao je Kon.

Kako je naveo, dolazi hladnije vreme i niko neće doći u kafiće pre 9 sati.

"Mi imamo obavezu, što već radimo, da usavršimo taj nadzor do tog nivoa da se to odmah uoči, povećanje broja zaraženih, naročito u generacijama koje borave u kafićima", rekao je on.

On je rekao da svuda oko nas "gori" i dolaze hladniji dani, ali ipak ima mnogo kršenja mera u Srbiji koje ostane zabeleženo.

"To znam jer mi neprekidno šalju i pokazuju snimke. Imam dokaz da ima i kršenja. S druge strane situacija nam je relativno stabilna i prihvatljiva, možemo da kažemo da smo sa ovom situacijom zadovoljni", ocenio je Kon.

U BEOGRADU U 21 OSNOVNOJ ŠKOLI VIRUS, SEDAM SREDNJIH ŠKOLA POD NADZOROM

Kon je kazao da u 21 osnovnoj školi u Beogradu u kojima ima virusa, u četiri je ponovljena pojava virusa, ali u drugim odeljenjima.

On je rekao da se prati sedam srednjih škola u Beogradu koje su trenutno pod nadzorom.

"Imamo sedam srednjih škola koje sada u Beogradu pratimo, da li se sprovode mere. Ne sprovode se jednako u srednjim i osnovnim školama, to je jasno, postavlja se pitanje da li će u srednjim školama da proradi taj sistem", kazao je Kon.

On je rekao da je bitno pratiti upravo taj uzrast, jer su oni "veliki prenosioci", kao i "mladi na studijama, jer su grupisani i daleko je veća mogućnost prenosa".

"Ja imam dojava da profesor uđe i kaže - ne trebaju vam maske, da li je to istina, ja to ne mogu da kontrolišem", naveo je on.

Kon je kazao da su vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju namenjene starijima od 3 godine i da je preporuka da se rizičan deo stanovništva vakciniše.

"Imamo situaciju da kovid isto obara limfocite i organizam koji je pretrpeo kovid je osetljiviji na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka SZO da se ne treba šaliti sa virusom", naveo je Kon.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Bez Karantina Ne Valja

29.09.2020. 18:30

Моје је мишљење да деци заиста нису потребне маске. Ваљда имам право на своје мишљење. Рекло би се да и у Шведској исто мисле. Поставља се логично питање: Зашто би наши епидемиолози били у праву, а неки други не би били у праву када кажу да маске нису потребне. Колико ја знам, и у Холандији је одлучено, на нивоу неких њихових државних органа, да маске нису потребне. Неко може ставити примедбу да други греше, и да је зато корона код неких других раширеније него код нас. Међутим, ни на Новом Зеланду маске нису обавезне, ни тамо маске нису оно што ће спасити свет, а Нови Зеланд је неупоредиво успешнији од нас у борби против заразе, и то је непорециво. Не треба нека нарочита моћ запажања како би се приметило да су најуспешније земље у борби против короне оне које примењују систем карантина, међу којима је и Нови Зеланд, а не оне које примењују непроверену догму о 1% преноса при општем маскирању, као и логику да зими ресторани треба да раде до 11 увече зато што је напољу хладно.