SVA ŠLjIVA ODE U RAKIJU: Valjevski voćari gotovo sav prinos srpskog plavog zlata prerađuju u alkohol

B. PUZOVIĆ

23. 09. 2020. u 11:30

СВА ШЉИВА ОДЕ У РАКИЈУ: Ваљевски воћари готово сав принос српског плавог злата прерађују у алкохол

Foto B. Puzović

VREMENSKI uslovi tokom godine bili su takvi, da je šljiva, jednostavno, morala da strada.

Primenili smo sve postupke, agrotehničke mere, ništa nismo prepustili slučaju, a rod nije dostigao ni polovinu lanjskog. Ubrali smo svega 20 tona šljive po hektaru. Uz to, ni kvalitet nije naročit. Zato će sva šljiva ove godine da ode u rakiju.

Ovako se, naglas, presabira mladi voćar Nikola Gentić iz Gole Glave kod Valjeva. Berba šljive u valjevskom kraju je, kaže, završena, i tek sledi pečenje rakije...

- Plodovi su prepuni vode, malo je suve materije, čak šest kilograma sveže potrebno je da bi se dobio jedan kilogram suve šljive - kaže Gentić. - Tržište je veoma loše, izvoz nije razvijen, tako da je i otkupna cena niska, svega 20 dinara za kilogram. U odnosu na prethodnu godinu cena je, doduše, malo bolja, ali i dalje nije realna, daleko je od one kojom bi voćari bili zadovoljni.

Foto B. Puzović

Valjevski kraj odvajkada se smatra kraljevstvom srpske šljive, a Podgorina - prestonicom. Sa oko 12.000 hektara šljivika, obrani su modri plodovi čačanske lepotice, crvene ranke, čačanske rodne, stenleja za sečenje i konzum. Rod je manji od očekivanog, čemu su, naglašavaju stručnjaci, kumovali prolećni mrazevi u vreme cvetanja, a kasnije je plod napao šljivin smotavac, što je uzrokovalo truljenje...

PLODOVI PUNI ŠEĆERA

NAJVIŠE problema prouzrokovao je šljivin smotavac, koji je ugušio plod - objašnjava Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. - U pojedinim šljivicima opalo je od 30 do 50 odsto plodova, koji su nakupljali mnogo šećera, i zbog toga su bili podložni truljenju, pa nisu upotrebljivi za svaki vid prerade.

Foto arhiva

- S obzirom na to da je cena na tržištu niska, sva šljiva, oko pet tona, koju sam ubrao, otići će u rakiju - kaže Miroslav Krstivojević iz sela Krčmar kod Mionice, podno Divčibara.

- Zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, cena rakije neće da raste zbog ograničenog izvoza sveže, ali i prerađene šljive.

Za razliku od prošle godine, plodovi će biti lošiji za sušenje, ali i za rakiju, jer je u njima manje suve materije. Ima dosta trulih plodova, čak i u voćnjacima u kojima su proizvođači obavili jedan ili dva hemijska tretmana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)