VIRUSA SVE MANJE, A RAMPA ZA SRBIJU OSTAJE: Iako ispunjavamo uslove, EU i dalje neumoljivo drži granice zatvorenim

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Brisela

17. 09. 2020. u 11:00

IAKO Srbija ispunjava sve uslove koje je postavila EU, našim građanima i dalje nije dozvoljen ulazak u šengenski prostor! Redovna polumesečna procena stanja po zemljama nije donela ništa novo u Briselu - rampa je i dalje spuštena, a lista ostaje nepromenjena.

ВИРУСА СВЕ МАЊЕ, А РАМПА ЗА СРБИЈУ ОСТАЈЕ: Иако испуњавамо услове, ЕУ и даље неумољиво држи границе затвореним

Turisti koji se vraćaju iz Hrvatske u Italiju moraju na testiranje / Foto Tanjug-AP

"Novosti" saznaju da nemačko predsedništvo EU temu eventualnih izmena na listi juče nije ni stavilo na dnevni red sastanka ambasadora, jer zemlje članice nisu imale primedbe na zaključak eksperata koji su prethodno utvrdili da nijedna zemlja trenutno ne ispunjava uslove za ukidanje zabrana ulaska.

Srbija se nalazila na prvoj listi od 14 zemalja kojima je bio slobodan ulazak, koja je stupila na snagu 1. jula, ali je kasnije skinuta zbog pogoršane epidemiološke situacije. Stanje se otad promenilo i naša zemlja je ispunila postavljene uslove.

Kada je uvođena mera, utvrđena su pravila za sastavljanje liste prema kojima se u obzir uzimaju ukupni odgovor na zdravstvenu krizu i dostupne informacije u vezi s testiranjem, nadzorom i lečenjem. Takođe, propisano je da država treba da ima stabilan ili opadajući trend novih slučajeva tokom poslednjih 14 dana, blizu ili ispod proseka EU na dan 15. juna 2020. - 16 obolelih na 100.000 stanovnika. A prema podacima jedne od agencija EU, referentnog Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Srbija je juče imala prosek od 14,77.

U GRČKU NI NA LEČENjE

ZABRANA ulaska u Grčku za državljane Srbije ostaje na snazi do 30. septembra, ozvaničeno je u Atini. Time je stavljena tačka na ovogodišnju turističku sezonu za goste iz naše zemlje. Grčke mere prema državljanima Srbije vrlo su restriktivne, pa se u ovu zemlju ne može - ni na lečenje, ne mogu ni vlasnici nekretnina u toj zemlji. Turističke radnike dodatno brine što ne mogu da odu ni službeno, kako bi pokušali, eventualno, da se dogovore za sledeću sezonu.

- Odluka o produžetku zabrane neće imati velikih posledica po agencije, jer je šteta već katastrofalna - kazao nam je Aleksandar Seničić, direktor JUTA i dodao da otvaranje na 15 dana ne bi ništa značajno promenilo.                                J. Su.

Izvori "Novosti" u Evropskom savetu pokušali su da relativizuju ovaj podatak, ističući da se revizije vrše na osnovu informacija koje se sakupljaju četvrtkom i razmatraju ponedeljkom na tehničkom nivou. Ali, Srbija je i prošlog četvrtka imala ispod 16 zaraženih na 100.000 - 15,85. Istovremeno, trend je u stalnom opadanju.

Očigledno je da je u pitanju politička odluka.

- Za upisivanje zemlje na listu država sa slobodnim ulaskom potrebno je, uz sve propisane uslove, da se postigne i kvalifikovana većina glasova među članicama, koja iznosi 15 zemalja i 65 odsto stanovništva EU - posredno nam je potvrdio naš izvor.

Imajući u vidu opadajući trend i podatke o stanju epidemije u Srbiji, teško je da će odluka o zabrani moći još dugo da opstane, pa se očekuje da u sledećoj proceni, koja će biti izvršena za 15 dana, ako ne dođe do pogoršanja, Srbiji konačno biti podignuta rampa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost