HOĆE LI SE PROMENITI USLOV ZA STUDIJE O TROŠKU DRŽAVE? Šarčević dao odgovor

Lj. B.

10. 09. 2020. u 15:15

USLOV za upis naredne godine studija na budžet i dalje će biti 48 bodova.

ХОЋЕ ЛИ СЕ ПРОМЕНИТИ УСЛОВ ЗА СТУДИЈЕ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ? Шарчевић дао одговор

Foto I.Marinković

Da bi se ovaj broj smanjio potrebno je menjati Zakon o visokom obrazovanju, a to sada nije moguće, jer je Skupština u tehničkom mandatu.

Ovo je juče rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je naveo da o drugim zahtevima studenata, kao što je smanjenje školarine, treba razgovarati na fakultetima, jer svaki od njih drugačije funkcioniše.

- Niko ne može da osiromaši fakultete. Kada bude formirana nova vlada i kada bude rebalans budžeta, videćemo šta može da se uradi - rekao je Šarčević na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Međutim, kako smo čuli od predstavnika studentskih organizacija, ispunjen im je zahtev da se poveća broj rata za plaćanje školarine, te da se produže rokovi za završetak master i doktorskih studija.

Na sednici Senata usvojen je zaključak da će se nastava u sledećoj školskoj godini odvijati kombinovano, što znači da će predavanja biti onlajn, a praktične vežbe "uživo", uz poštovanje mera zdravstvene zaštite.

- Svaki fakultet će se sam prilagođavati, a modeli nastave mogu da se menjaju - rekla je rektorka Ivanka Popović. - Treba što pre početi sa školskom godinom i izbeći odugovlačenje, kako bismo ugrabili što više vremena pre nego što se pojavi novi talas epidemije, koji neki predviđaju za kraj novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)