KORONA U BEOGRADSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Roditelji poslali zaraženog đaka, cela grupa vraćena kući

A.Z.K.- Lj.B.

02. 09. 2020. u 16:18

TEK što je počela školska godina, virus korona pojavio se u beogradskoj Osnovnoj školi "Braća Jerković" u Železinku. Oboleo je dečak učenik trećeg razreda, a roditelji su ga u školu poslali iako su čekali rezultate testa. Naime, cela porodica testirala se 31. avgusta, ali je, iako rezultati nisu bili gotovi, dečak krenuo na nastavu.

КОРОНА У БЕОГРАДСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ:  Родитељи послали зараженог ђака, цела група враћена кући

Foto Ž.Knežević

Ministarstvo prosvete reagovalo je tako što je podnelo prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja Centru za socijalni rad.

U saopštenju koje je izdala direktorka OŠ "Braća Jerković" Violeta Marković, navodi se da su oni u utorak, nakon završetka nastave, dobili informaciju da je učenik trećeg razreda pozitivan na Kovid 19, i da je dete bilo tog dana na nastavi.

- Učenici koji su danas pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere. Druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili - navodi se u saopštenju.

Majka učenika obavestila je školu, a 31. avgusta cela porodica je bila testirana na virus korona. Majka je u svojoj pisanoj izjavi navela da su se testirali jer je ona zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Obavestili smo Gradski zavod za javno zdravlje, Školsku upravu Beograd i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, dobili smo uputstvo da se učenik mora javiti lekaru u Kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne sme nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu lekara da je zdrav - piše u saopštenju.

Škola je dezinfikovana i sprovode se sve propisane mere. Roditelji su obavešteni i upozoreni, ukoliko postoji sumnja da je neko u porodici zaražen odmah o tome obaveste školu, a da mališani ne dolaze na nastavu 14 dana.

Reporteri "Novosti" posetili su juče osnovnu školu "Braća Jerković" u Železniku, roditelji koji su čekali svoje mališane nakon završetka časova, nisu čuli za slučaj deteta koje je dobilo pozitivan rezultat na test virusa korona.

- Nisam čula da je neko zaražen, deca su sada krenula na nastavu i nemam neki strah da će se zaraziti od vršnjaka jer jednostavno imam osećaj da možemo da "zakačimo" virus bilo gde. Mada koliko sam primetila deca nose maske i odgovorni su za svoj uzrast - ispričala nam je majka čije dete pohađa prvi razred.

Propisane epidemiološke mere u ovoj osmoletki se izuzetno poštuju. Mališani nose maske, sa velikog odmora ulaze u školu u manjim grupama. Na vratima su postavljene dezo-barijere, koje "tetkice" redovno posipaju dezinfekcionim sredstvom, a nakon toga mališani dezinfikuju i ruke, a ceo proces nadgleda neko od nastavnika.

 

EPIDEMIOLOZI APELUJU NA RODITELjE

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević navela je da, iako učenik nije zaražen u školi, ovaj slučaj svima treba da služi za nauk.

- Naglasili smo da svako dete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo koronom ili ne. Roditelji su pre slali decu u školu kada imaju blage simptome drugih respiratornih infekcija, ali to ne sme biti slučaj sa korona virusom jer deca iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci - zaključuje Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju