KORONA U BEOGRADSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI: Roditelji poslali zaraženog đaka, cela grupa vraćena kući

A.Z.K.- LJ.B.

02. 09. 2020. u 16:18

КОРОНА У БЕОГРАДСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ:  Родитељи послали зараженог ђака, цела група враћена кући

Foto Ž.Knežević

TEK što je počela školska godina, virus korona pojavio se u beogradskoj Osnovnoj školi "Braća Jerković" u Železinku. Oboleo je dečak učenik trećeg razreda, a roditelji su ga u školu poslali iako su čekali rezultate testa. Naime, cela porodica testirala se 31. avgusta, ali je, iako rezultati nisu bili gotovi, dečak krenuo na nastavu.

Ministarstvo prosvete reagovalo je tako što je podnelo prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja Centru za socijalni rad.

U saopštenju koje je izdala direktorka OŠ "Braća Jerković" Violeta Marković, navodi se da su oni u utorak, nakon završetka nastave, dobili informaciju da je učenik trećeg razreda pozitivan na Kovid 19, i da je dete bilo tog dana na nastavi.

- Učenici koji su danas pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere. Druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili - navodi se u saopštenju.

Majka učenika obavestila je školu, a 31. avgusta cela porodica je bila testirana na virus korona. Majka je u svojoj pisanoj izjavi navela da su se testirali jer je ona zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

- Obavestili smo Gradski zavod za javno zdravlje, Školsku upravu Beograd i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, dobili smo uputstvo da se učenik mora javiti lekaru u Kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne sme nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu lekara da je zdrav - piše u saopštenju.

Škola je dezinfikovana i sprovode se sve propisane mere. Roditelji su obavešteni i upozoreni, ukoliko postoji sumnja da je neko u porodici zaražen odmah o tome obaveste školu, a da mališani ne dolaze na nastavu 14 dana.

Reporteri "Novosti" posetili su juče osnovnu školu "Braća Jerković" u Železniku, roditelji koji su čekali svoje mališane nakon završetka časova, nisu čuli za slučaj deteta koje je dobilo pozitivan rezultat na test virusa korona.

- Nisam čula da je neko zaražen, deca su sada krenula na nastavu i nemam neki strah da će se zaraziti od vršnjaka jer jednostavno imam osećaj da možemo da "zakačimo" virus bilo gde. Mada koliko sam primetila deca nose maske i odgovorni su za svoj uzrast - ispričala nam je majka čije dete pohađa prvi razred.

Propisane epidemiološke mere u ovoj osmoletki se izuzetno poštuju. Mališani nose maske, sa velikog odmora ulaze u školu u manjim grupama. Na vratima su postavljene dezo-barijere, koje "tetkice" redovno posipaju dezinfekcionim sredstvom, a nakon toga mališani dezinfikuju i ruke, a ceo proces nadgleda neko od nastavnika.

 

EPIDEMIOLOZI APELUJU NA RODITELJE

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević navela je da, iako učenik nije zaražen u školi, ovaj slučaj svima treba da služi za nauk.

- Naglasili smo da svako dete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo koronom ili ne. Roditelji su pre slali decu u školu kada imaju blage simptome drugih respiratornih infekcija, ali to ne sme biti slučaj sa korona virusom jer deca iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci - zaključuje Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Dragomir

02.09.2020. 18:19

@Ljube - Лепо што Ти је коментар објављен. Ја лично се увек "одушевим", кад прочитам "позитиван на корону, без икаквих симптома".

milovan

02.09.2020. 18:05

E sada kakva je to majka,koja tudju decu izlaze virusu.?? Uz to ta zena je zdravstveni radnik.??!!! Pa gde je ona kupila diplomu.?? Odmah joj treba dati otkaz,jer kakav je to zdravstveni radnik koji hoce da se zareza i tudja deca. Strasno. Bezobrazno za robiju.

Nina

03.09.2020. 14:18

@milovan - Sram vas bilo.lepo kazu da je zena testirala dete na svoju ruku jer ona radi u kovidu..nije imala pojma da je zarazen.a sta bi bilo da ga nije ni testirala a nema simptome..Nikom nista.Sta je zena uopste kriva.Radi u kovidu Dal je to nekog uopste briga??

Dado

02.09.2020. 18:55

Roditelje najstrozije kaznit novcano i zatvorom minimum godinu dana uz obavezu redovnog posecivanja zatvorskog psihijatra, sluzba za socijalni rad dete da oduzme i da na usvajanje najbolje u neku stranu zemlju ako je to ikako izvodljivo s obzirom da je zarazeno.

zaliv tacka net

03.09.2020. 02:20

Sta se cudite, ovo je jedan otrkiven slucaj sta mislite koliko ima slucajeva da je dete zarazeno bez simptoma a u skoli? na 100hilj bar 0.5 do 1% verovatno ce i ozdraviti na nogama a i da ne zakaslje ali pritom siriti virus i onima koji imaju slabiji imunitet. Jedna osoba pa i dete procenjuje se da moze dnevno da zarazi od 15 do 25 osoba. Cini mi se da u Srbiji samo u OS ima oko 500hilj dece, znaci to je bar 2500 zarazene dece koja pipaju sta stignu, idu da piske, hvataju se za klupe stolove kvake...dovoljno je da drugo dete uhvati istu kvaku obrise lice oko ociju i eto ga....nadam se da ni jedno dete nece da se zarazi ali bojim se da nadlezni ne kapiraju TO SU DECA NA MALO PROSTORA ALO