SRBIJA PRVA U REGIONU: Hrvatska poslednja po broju testiranja u Evropi

Tanjug

28. 08. 2020. u 12:47

HRVATSKA je na poslednjem mestu po broju obavljenih testiranja na korona virus u Evropi, piše zagebački Večernji list.

СРБИЈА ПРВА У РЕГИОНУ: Хрватска последња по броју тестирања у Европи

Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj je prema podacima Worldometera do sada testirano 38.376 osoba na milion stanovnika, što je na svetskoj listi smešta tik iznad Irana (37.297) i Iraka (37.233), a ispod Kirgistana (40.933) i Uzbekistana (41.080).

Nakon Hrvatske, najmanje u Evropi testira Mađarska (41.948 testiranja na milion stanovnika) i Slovačka (59.263).

U okruženju, Slovenija je do sada obavila 74.460 testova na milion stanovnika, BiH je testirala 54.508 na milion stanovnika, a Srbija 102.558.

Na vrhu liste su Malta, Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 223.387 testova na milion stanovnika.

Mali broj testiranja Hrvati pravdaju nedovoljnim kapcitetima, dok privatne laboratorije ne vrše testiranje jer nemaju opremu.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se mora testirati dovoljno uzoraka da se procenat pozitivnih slučajeva održava ispod pet odsto, smatra Nenad Ban, profesor na švajcarskom Saveznom tehnološkom institutu (ETH), jer ako to nije slučaj, onda je sigurno da se veliki broj obolelih nikada ne dijagnostifikuje što onemogućava praćenje kontakata i održavanje epidemije pod kontrolom.

-Dok se u Hrvatskoj ne poveća broj testiranja, neće biti moguće efikasno slediti slučajeve i sprečiti daljnje širenje bolesti. Veći postotak pozitivnih testova direktno je povezan s nekontrolisanim širenjem korona virusa. Trenutno su Hrvatska i Ukrajina na neslavnom prvom mestu u Evropi što se tiče te statistike.Jako je važno da se ljudi sa simptomima testiraju, a ne da nastave aktivnosti kao obično jer se jedino tako može zaustaviti lanac transmisije virusa-kazao je Ban.

Inače, proteklih dana je u Hrvatskoj broj pozitivnih znatno porastao pa je prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Hrvatska peta u Evropi po broju infekcija na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Tim rezultatom je prestigla i Francusku. Neki lekari kalkuišu da nije isključeno da broj inficiranih korona virusom eksponencijalno raste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!