KAKO DA OBOLELI NE BUDE LAŽNO NEGATIVAN? Evo koji je test za korona virus NAJBOLJI i NAJPRECIZNIJI

Novosti online

07. 08. 2020. u 22:52

SVIH ovih meseci koliko je korona virus prisutan u Srbiji postavlja se pitanje tačnosti i preciznosti testova za COVID 19.

КАКО ДА ОБОЛЕЛИ НЕ БУДЕ ЛАЖНО НЕГАТИВАН? Ево који је тест за корона вирус НАЈБОЉИ и НАЈПРЕЦИЗНИЈИ

Foto: Depozit

Koliko su precizni brzi serološki testovi koji se rade iz krvi a koliko PCR za koje se uzimaju brisevi iz nosa i grla, kao i kako je moguće da danas test pokaže da je neko negativan a sutra da je pozitivan, i obratno...

Opšte je poznato da se analize uzoraka u Srbiji rade na nekoliko različitih testova, a mi smo u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije uspeli da saznamo koji je najbolji i najprecizniji PCR test.

Od marta do danas u ovoj laboratoriji je obrađeno 120.000 uzoraka, maksimalni broj uzoraka na dnevnom nivou koji se obradi je 2.000, a u perspektivi taj broj može biti i veći. Prema rečima dr Nenada Dolovca, direktora ove Direkcije, trenutno se u ovoj laboratoriji na dnevnom nivou obradi od 1.000 do 1.500 uzoraka brisa na COVID 19, a rezultati se izdaju u roku od 24 sata.

Otkako su počeli da rade PCR testiranje na koronu, u ovoj laboratoriji se isključivo koriste kineski "san šur" testovi, povremeno su se koristili i drugi, ali čini se da su ovi pomenuti "zakon".

I sam direktor kaže da se kod njih ne postavlja pitanje preciznosti, ali i brzine ispitivanja.

Foto: EPA

- Što se Batajnice tiče, mi smo od starta koristili "san šur" testove. To su testovi kineskog proizvođača. Kompanija "san šur" zajedno sa kineskom državom donirala je Srbiji u martu mesecu te testove, i kada smo mi tog meseca počeli da radimo, počeli smo sa njima. Pogledali smo protokol, krenuli da radimo, dobili smo jako dobre rezultate i što se tiče same preciznosti, ne postavlja se pitanje, kao ni oko same brzine ispitivanja - objašnjava dr Dolovac.

Prema njegovim rečima, upravo zahvaljujući ovim testovima, uradi se mnogo veći broj analiza u toku jednog dana.

Novosti

- S tim u vezi dobro je što smo dobili veću količinu tih testova, tako da su njih mogli da koriste i Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i neke druge institucije. Mi smo kasnije i ušli u njihovu nabavku. Sada trenutko njih imamo dovoljno za nekoliko narednih meseci - kaže naš sagovornik.

On objašnjava i da kada su morali da koriste druge testove, to je zahtevalo da svoju aparaturu prilagode proizvođačima tih testova.

- Naravno, bilo je i drugih testova iz donacija, u nekim periodima smo morali da koristimo i druge, pa smo morali da standardizujemo aparaturu. To je procedura koja traje 1, 2 dana, a sve kako bismo bili sigurni u validnost rezultata a ne da nekoga proglasimo lažno pozitivinim ili lažno negativnim - rekao je dr Dolovac.

Foto: Depositphotos

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!