IMALI STE KORONU: Evo kako da ojačate pluća posle preležanog kovida

V. N.

23. 08. 2020. u 14:00

ИМАЛИ СТЕ КОРОНУ: Ево како да ојачате плућа после прележаног ковида

Foto: Depositphotos

OPORAVAK od kovida 19 čak, ako je i lakša klinička slika, može da traje i nekoliko nedelja.

Zato lekari preporučuju da se osoba u periodu oporavka što više odmara, hrani zdravo i uzima suplemente vitamina D, C, cinka i magnezijuma. Osim toga, savetuju se i vežbe koje imaju za cilj da poboljšaju kapacitet pluća, kako bi disanje postalo što laganije i dublje.

Kojim vežbama da ojačate pluća posle preležanog kovida 19, savetuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije.

- Ovo je mali set vežbi za povećanje vitalnog kapaciteta pluća - kaže Radnić. - Svaku vežbu potrebno je ponoviti nekoliko puta, više puta u toku dana ili onoliko puta koliko to opšte stanje organizma dozvoli. Prestanite sa vežbanjem ako ono dovede do vrtoglavica, kratkog daha, bola u grudima, hladnog znoja, prekomernog zamaranja i aritmija.

Navedene vežbe mogu da se rade u ležećem, sedećem ili stojećem položaju.

Širenje laktova

Ispreplićite prste iza vrata, a zatim uz udah polako širite laktove, a uz izdah ih lagano sastavljajte ispred lica.

Kruženje

Sa opruženim rukama pravite kružne pokrete u zglobu ramena, tako da udisaj prati podizanje ruku, a izdisaj spuštanje.

Podizanje ruku

Podižite opružene ruke iznad glave i u isto vreme vršite dubok udah. Zadržite položaj nekoliko sekundi i zatim uz lagani izdisaj spustite ruke pored tela.

Foto: Depositphotos

Vazduh u trbuh

Lezite na leđa nogu savijenih u kolenima. Stavite šake na trbuh ili ih oko njega obmotajte. Zatvorite usta i postavite jezik na nepce. Udišite vazduh kroz nos i uvlačite vazduh u trbuh tako da osetite kako se puni. Zatim polako izdišite kroz nos.

Prekrštanje preko grudi

Široko raširite ruke u visini ramena uz dubok udah, zadržite ih tako nekoliko sekundi. Zatim ruke uz izdah prekrstite preko grudi.

Osluškivanje

Postavite jednu šaku na grudi, a drugu na trbuh. Lagano udišite vazduh tako da osetite kako vam se trbuh i grudi u isto vreme odižu i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Fikus

23.08.2020. 12:58

Clanak i saveti su dobri, ali slika zene koja naizgled sama radi jogu u svom stanu i pri tom nosi masku na licu vredja inteligenciju. Dokle moze da ide propaganda...